Meer dan 13 klachten bekend

Onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de EBU na klachten over onveilige sfeer op Eurovisie Songfestival

4 juni 2024 18:33 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© ANP / Sander Koning
Er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de EBU (European Broadcasting Union), de organisator van het Eurovisie Songfestival. Dat hebben bronnen aan het AD bevestigd na berichtgeving van RTL Boulevard.

Onafhankelijk onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de EBU zelf. De organisatie ontving meerdere klachten over een onveilige sfeer bij de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Niet alleen de Nederlandse delegatie diende twee klachten in, ook vanuit andere landen is er geklaagd.

In totaal zijn er meer dan 13 klachten bekend, van diverse delegaties. Onder meer Ierland, Zwitserland en Portugal hebben een klacht ingediend bij de organisatie van het liedjesfestijn.

Voor het onderzoek zullen de deelnemende songfestivaldelegaties ondervraagd worden.

Diskwalificatie Nederland

Joost Klein werd gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival na een incident met een cameravrouw achter de schermen. Deze beslissing werd gemaakt door de EBU. Omroep AVROTROS noemde de diskwalificatie van Nederland 'buitenproportioneel'. 

De politie verwacht de zaak van Joost Klein begin deze maand over te dragen aan het Openbaar Ministerie in Zweden. Het OM gaat vervolgens beslissen wat er met de zaak gaat gebeuren.

Meer over