'Geen kwade opzet'

Onafhankelijk onderzoek pleit Spoorloos vrij na mismatches

8 juli 2023 10:01 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© KRO-NCRV
Onafhankelijk onderzoek pleit zowel Spoorloos als betrokkenen bij het KRO-NCRV programma vrij: er is geen bewijs gevonden dat achter de schermen bewust onjuist is gehandeld.

Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann deed de afgelopen periode op verzoek van KRO-NCRV onderzoek naar de gang van zaken bij Spoorloos nadat aan het licht kwam dat meerdere deelnemers waren herenigd met de verkeerde familie.

Kees van der Spek

De bal kwam vorig jaar aan het rollen toen Kees van der Spek in zijn misdaadprogramma onthulde dat Spoorloos in Colombia twintig jaar geleden de fout in is gegaan. Later kwamen nog twee andere mismatches aan het licht en gaven de makers aan dat ze zelf ook een geval ontdekt hadden. Alle reden voor een grondige extern onderzoek om het lek boven te krijgen.

Zelfverrijking 

Bij de presentatie van het eindrapport laat Hoffmann-directeur Martijn van der Beek weten: "We hebben met dit onderzoek, dat zowel in Nederland als Colombia heeft plaatsgevonden, gereconstrueerd hoe de mismatches hebben kunnen ontstaan. Hieruit is niets gebleken wat wijst op kwade opzet, niet integer handelen of zelfverrijking."

Tegemoetkoming

KRO-NCRV laat weten inmiddels met de gedupeerden in overleg te zijn over een 'passende tegemoetkoming'. Het programma maakt inmiddels al jarenlang gebruik van DNA-onderzoek om de familiebanden te bevestigen. 

Meer over