Na klachten

Ongehoord Nederland krijgt boete van 93.442,43 euro

7 juli 2022 15:17 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© ANP
Ongehoord Nederland krijgt volgend jaar 93.442,43 euro minder om uit te geven. Dat heeft de Raad van Bestuur van de NPO besloten.

Dat bedrag klinkt hoog, maar is slechts  2,5% van het voor ON! vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022. In totaal vangt de omroep ruim 3,5 miljoen per jaar. Het bedrag wordt niet verrekend met het al vastgestelde budget voor 2022, maar met het nog vast te stellen budget voor het jaar 2023.

Stelselmatige schending

Volgens het bestuur heeft Ongehoord Nederland 'onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel door stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO.' Die schendingen komen uit het programma Ongehoord Nieuws dat al sinds de eerste uitzending omstreden is. 

Omvolkingstheorie

In de aflevering van 10 mei was bijvoorbeeld de Belgische politicus Filip DeWinter te gast die over de omvolkingstheorie begon. Dat is het idee dat politieke elites massa-immigratie bevorderen om de oorspronkelijke, blanke bevolking van westerse landen te vervangen. In een eerdere uitzending verkondigde parlementariër Wybren van Haga dat de EU en de Navo hebben geprovoceerd en dat het daarom logisch was dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon. 

Klachten

Naar aanleiding van die en andere uitzendingen kwamen er behoorlijk wat klachten binnen bij de Consumentenbond die een onderzoek instelde. De financiële sanctie is daar een gevolg van. 

ON! maakte dit jaar haar debuut als nieuwe omroep. Voorzitter Arnold Karskens overweegt juridische stappen tegen de NPO. 

Meer over