Besluit genomen

Ongehoord Nederland mag voorlopig blijven uitzenden

27 november 2023 18:41 | actualiteiten | Door Redactie TVgids.nl

© ANP SEM VAN DER WAL
Ongehoord Nederland blijft voorlopig uitzenden. Dat heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Media) besloten. De aspirant-omroep behoudt hun vergunning. NPO deed eerder een verzoek bij Uslu om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Daar doet ze nu niets mee.

Volgens Uslu is er op dit moment te weinig juridische basis om zo'n 'verstrekkend besluit' te nemen.

Verzoek

Al in april deed de NPO het verzoek nadat de derde sanctie werd opgelegd aan ON!. Volgens de NPO was ON! niet genoeg bereid om samen te werken en voldeden ze niet aan de journalistieke waarden van de NPO. Volgens Uslu is er ondanks dat ze dit besluit nu genomen heeft, wel degelijk iets aan de hand. Ze bedoelt daarmee de sancties die de omroep opgelegd kreeg en de journalistieke code van de publieke omroep die volgens de ombudsman meerdere keren overtreden is. 

Gesprek

Uslu heeft gezien dat ON! bereid is om zich te verbeteren. Ze verwacht van de omroep dat ze die lijn voortzetten en wil dat de NPO en ON! met elkaar in gesprek gaan op een constructieve manier. 

Reacties betrokken partijen

Van verschillende kanten komen reacties. Zo zegt de voorzitter Karskens van ON! dat het een 'enorme overwinning' is. Volgens hem is de verkiezingsuitslag het bewijs dat het geluid van ON! breed gedragen wordt. De NPO gaat het besluit van de staatssecretaris 'uitgebreid bestuderen' voordat er een reactie komt.

Andere reacties

KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers reageert ook op de beslissing van Uslu. "Als omroepen hebben we met elkaar spelregels afgesproken over hoe we opereren in ons bestel, bijvoorbeeld als het gaat om het hanteren van de journalistieke code. Als je je vervolgens meerdere malen niet houdt aan die spelregels, dan moet dat consequenties hebben. Ik ben zeer benieuwd naar de argumentatie van de staatssecretaris waarom de juridische basis in haar ogen te smal zou zijn."

Ook Omroep MAX-directeur Jan Slager gaat in op de beslissing. "Ik ben blij voor Ongehoord Nederland dat ze in het bestel mogen blijven. Dat is ook het advies dat we hebben gegeven aan de staatssecretaris, die heeft gevraagd wat wij ervan vonden. In die zin is het ook heel goed dat de politiek niet beslist wie er in het bestel mag blijven. Ik vind daarom dat het een goede en wijze beslissing is."

Definitief besluit

De betrokken partijen krijgen twee weken de tijd om te reageren op dit voorlopige besluit, waarover Uslu de Tweede Kamer heeft geïnformeerd in een brief. Daarna neemt de staatssecretaris een definitief besluit.

Meer over