'Maatschappelijke waarde'

Ook KRO-NCRV serie Uit de Kramp over racisme wordt lespakket

17 juni 2024 11:55 | actualiteiten | Door Esther Hut

© Lieke Romeijn

Na De Joodse Raad wordt er nu ook lesmateriaal ontwikkeld rondom de KRO-NCRV serie Uit de Kramp van Sosha Duysker.

Dit gebeurt allemaal in aanloop naar Keti Koti op 1 juli.

Uit de Kramp

In de serie Uit de Kramp, die onlangs nog te zien was op NPO3, zoekt Sosha Duysker uit waarom het zo lastig is om over racisme te praten. Ze wil bijvoorbeeld weten hoe je een gesprek over racisme voert zonder elkaar aan te vallen. Om jongeren al vroeg bewust te maken is naar aanleiding van het programma nu lesmateriaal voor middelbare scholieren gemaakt.

Leerlingen worden bijvoorbeeld meegenomen in de geschiedenis van anti-zwartracisme, kolonialisme en slavernij. Verschillende deskundigen komen aan het woord en geven tips om het gesprek over racisme te kunnen voeren.

Grote maatschappelijk waarde

“Een programma als Uit de Kramp heeft een grote maatschappelijk waarde. Juist door de persoonlijke zoektocht van Sosha komt het onderwerp racisme nog harder bij je binnen als kijker. Dat Uit de Kramp nu ook in de klas wordt gebruikt om met elkaar dit gesprek te voeren, is iets waar we heel trots op zijn,” zegt mediadirecteur KRO-NCRV Sandra Hilster. 

Sosha Duysker

Ook bedenker en presentatrice van het programma Sosha Duysker hoopt dat de serie leidt tot meer begrip voor elkaar: “Om racisme te kunnen bestrijden, is het belangrijk om te snappen hoe racisme werkt en waar het vandaan komt. En dat we ons állemaal meer verdiepen in onze gezamenlijke geschiedenis.

De driedelige Uit de Kramp is terug te zien via NPO Start. Het lesmateriaal is beschikbaar via Wereldmuseum, Beeld & Geluid en Schooltv.

Meer over