Opgesloten in slaapkamer

Opmerkelijke tv: aap wordt na 19 jaar bevrijd uit slaapkamer in Jungle In Huis

30 mei 2023 12:56 | actualiteiten | Door Susanne Jansen

© RTL
Gisteravond was de eerste aflevering van de serie Jungle in Huis te zien op RTL5. In de serie krijgen kijkers een uniek kijkje achter de schermen van Stichting AAP. De serie begon gisteren met een bijzondere redding, namelijk die van een berberaap. Hij zat al 19 jaar lang vast in een slaapkamer van een huis in België.

Zijn eigenaresse voedde de aap, genaamd Torzan, op alsof het een mensenkind was. 

Normaal eten

Zo krijgt hij als ontbijt boterhammen met chocopasta en een kop koffie. Als avondeten krijgt Torzan aardappelen met een stukje vlees en groenten. Voor het slapen gaan zong eigenaresse Ingrid slaapliedjes voor hem en ook sliep ze bij hem op de kamer.

Aap uit Marokko

Berberapen leven normaal gesproken in bergachtige gebieden in Noord-Afrika of op de rots van Gibraltar. "De eigenaresse had in 2001 een bar en op een dag kwam er een man binnen met deze aap. Hij had hem uit Marokko meegenomen. De eigenaresse dacht 'leuk, een aap' en stopte hem vervolgens in een kooi bij haar thuis," vertelt een medewerker van Stichting AAP.

Erfgenaam

In Jungle in Huis werd de aap van Ingrid in beslag genomen. De eigenaresse bleef kalm, maar was zichtbaar geëmotioneerd door het gedwongen afscheid. "Ik heb niemand meer, het is mijn zoon die ze van me afnemen," vertelt ze. "Mijn erfgenaam, mijn alles is nu weg. Ik weet wel dat ze hem misschien goed gaan verzorgen en alles zullend oen voor hem. Maar zo goed als hij het hier had, krijgt hij het nergens."

De hele aflevering is hier terug te kijken. De volgende aflevering van Jungle in Huis is maandag 5 juni om 20.30 uur te zien op RTL5. 

Meer over