Ingmar zelfs voor de tweede keer

Opnieuw BN’ers gehackt: Victoria Koblenko, Ingmar Schrama en Amber Brantsen

2 Mei 2018 16:01 | actualiteiten | Door Televizier

© © William Rutten
Nadat Sophie Hilbrand slachtoffer werd van hacker Matthieu M., blijkt dat de hacker in meer Facebook- en mailaccounts van BN’ers heeft ingebroken. Ook actrices Ingmar Schrama, Victoria Koblenko en nieuwslezeres Amber Brantsen werden gehackt.

Matthieu M. moest vandaag in Amsterdam voor de rechter verschijnen. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de 35-jarige man het Hotmail-account van Sophie Hilbrand gebruikte om zo achter meer gegevens te komen. Hij hackte daarna ook presentatrice Pauline Spiering en oud-nieuwslezeres Rachid Finge, de partner van Amber Brantsen. Via Rachid Finge wist M. een contactenlijst met nummers van verschillende bekende Nederlanders in handen te krijgen.

Laura Ponticorvo

Hoewel M. in eerste instantie niks te maken leek te hebben met de hack van Laura Ponticorvo, wiens naaktfoto’s door een pornohacker online verspreid werden, blijkt dat hij wel heeft geprobeerd om haar te hacken. Matthieu M. lukte dat echter niet. Hij heeft al zijn daden in de rechtszaak toegegeven.

Hijgende telefoontjes

De hacker uit Houten werd al eerder veroordeeld. Van 29 december 2011 t/m 1 mei 2016 stalkte hij tientallen vrouwen: hij viel ze lastig met WhatsApp-berichten en belde ze op met hijgende telefoontjes. Daarnaast maakte hij nepprofielen aan van bestaande vrouwen op Facebook, relatiesites en sekssites. Hij wist daadwerkelijk toegang te krijgen tot het Hotmail- of Twitteraccount van een deel van de vrouwen.

Ingmar Schrama

Vooral voor Ingmar Schrama zit het niet mee: tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak komt naar voren dat zij in 2016 al één van de slachtoffers was. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat M. de huidige vergrijpen pleegde terwijl hij na zijn celstraf onder toezicht van de reclassering stond. Zijn proeftijd heeft duidelijk niet geholpen. Het advies van de rechtbank is nu om de hacker na zijn detentie klinisch te laten opnemen. M. zelf kon niet verklaren waarom hij de vrouwen hackte. Hij noemde het “een onbedwingbare drang.”

Lees ook: De man deed zich ook voor als Sophie Hilbrand en deed alsof ze alleen op een hotelkamer zat.

Meer over