Met vluchtelingen

Özcan Akyol maakt speciale reeks van De Geknipte Gast

5 mei 2022 14:47 | actualiteiten | Door Janine van Rooden

© BNNVARA

Özcan Akyol tovert zijn programma De Geknipte Gast tijdelijk om in De Gevluchte Gast. In deze speciale vijfdelige reeks ontvangt hij vluchtelingen uit Oekraïne, Rusland, Syrië en Afghanistan.

In De Geknipte Gast ontvangt en knipt Özcan Akyol normaal gesproken prominenten uit de politiek, wetenschap, media, kunst en sport. Nu wil hij dit podium graag beschikbaar stellen aan vluchtelingen, zodat zij hun verhaal kunnen delen.

Indrukwekkend

Özcan vond het belangrijk om deze special te maken. "Omdat ik benieuwd ben naar het menselijk verhaal achter de verschrikkelijke nieuwsberichten." De presentator is erg onder de indruk geraakt van alle vluchtelingen. "Ieder van hen had een leven opgebouwd voor de vlucht en dat leven valt in één keer weg." Volgens Eus - zoals Özcan ook wel genoemd wordt - is het inspirerend om kennis te maken met deze mensen. "We zien de enorme veerkracht en dat ieder van hen opnieuw herboren is in een land waar ze de taal niet spreken."

Eerste aflevering

In de eerste aflevering horen we het verhaal van de 28-jarige Karina uit Kiev. Tot voor kort was ze nog eigenaar van een aantal koffiezaken in het centrum van de stad. Eind februari kwam daar abrupt een einde aan door de Russische invasie in Oekraïne. Samen met haar moeder en twee kinderen sloeg ze op de vlucht naar Nederland, maar haar vader en man bleven achter. Nu geeft ze, vanuit Nederland, humanitaire hulp aan haar achtergebleven landgenoten.

De Gevluchte Gast is vanaf 16 mei 2022 om 22:10 uur te zien op NPO 2.

Meer over