Persbericht: Televizier introduceert Praatcijfers

8 Oktober 2013 13:52 | actualiteiten | Door Televizier

Over welke tv-programma’s wordt op dit moment het meeste getwitterd? En wat zegt Nederland dan? Televizier introduceert Praatcijfers. Dagelijks live te volgen op Televizier.nl.

Televizier laat in de Praatcijfers zien welke tv-programma’s op Twitter het meest worden besproken. De top-10 is actueel en wordt constant ververst, zodat de ontwikkelingen op de voet te volgen zijn. „Het is voor het eerst dat de Nederlandse tv-kijker live kan volgen welke programma’s de tongen losmaken”, aldus Jeroen de Goeij, chef redactie van Televizier. „Onze top-10 laat in een oogopslag zien welke programma’s op dat moment spraakmakend zijn. Je weet meteen wat de volgende ochtend het gesprek van de dag wordt. De tv-kijker hoeft nu niets leuks meer te missen.”

Zo werkt het

Televizier bestudeert de Praatcijfers van 18.30 tot 1.00 uur, de belangrijkste tv-uren van de dag. Daarbij worden alle tweets verzameld die gaan over programma’s van de tien belangrijkste zenders van Nederland. Het vergaren ervan begint vijf minuten voor de start van een programma en eindigt 10 minuten na afloop. Tweets worden verzameld op basis van zoekwoorden, zoals de programmanaam, de relevante hashtag(s) en de namen van presentatoren en/of gasten. Alle gegevens worden gepresenteerd in een handige top-10, die altijd actueel is en live wordt ververst.

Analyse Praatcijfers

Daarmee houdt het werk van Televizier niet op. De redactie maakt elke ochtend een analyse van het televisieaanbod van de avond ervoor, waarbij zowel de traditionele kijkcijfers als Televizier Praatcijfers worden besproken. Daarbij worden ook de opmerkelijkste tweetjes uitgelicht, zodat meteen duidelijk wordt waarom een programma veelbesproken was.September

Een glansrol in de Praatcijfer top-10 was er voor de sportuitzendingen. Samen waren die waren goed voor 157.000 tweets, een kleine 30% van het totale aantal tv-tweets in september (561.058 tweets).  De absolute nummer 1 was de voetbalwedstrijd Barcelona-Ajax, met een totaal van 56.021 tweets. De minuut waarin het meeest werd getweet was het moment dat Nederland achter kwam tegen Estland, een uitschieter van 1.033 tweets per minuut. Op de plekken twee en drie stonden achtereenvolgens de wedstrijd Andorra-Nederland (36.433 tweets) en Estland-Nederland (25.081 tweets).

Opvallend is dat een klein aantal programma’s voor het gros van de tweets zorgt. De vijf meest besproken programma’s van september waren Goede Tijden, Slechte Tijden, The Voice of Holland, Expeditie Robinson, So You Think You Can Dance en Boer Zoekt Vrouw. Opgeteld leverden ook deze programma’s ruim 157.000 tweets op.

Meer weten over de Televizier Praatcijfers van september 2013? Download de infographic met alle wetenswaardige feitjes

Meer weten over de dagelijkse analyse van zowel de kijkcijfers als de praatcijfers? Lees de analyses van Televizier


Voor meer informatie over Televizier Praatcijfers kun je contact opnemen met:
Jeroen de Goeij  - Chef redactie Televizier
M: jeroen.degoeij@bindinc.nl

Meer over