Na de aanslag

Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

7 juli 2021 11:00 | actualiteiten | Door Redactie Televizier

© ANP
Peter R. de Vries is niet meer. De misdaadverslaggever/vertrouwenspersoon bezweek donderdag aan zijn verwondingen na de aanslag op zijn leven op dinsdagavond 6 juli. Lees hieronder wat er allemaal gebeurde vanaf het moment dat hij werd neergeschoten in Amsterdam.

Update 15 juli 14:15

Meer dan een week leefden de partner en familieleden van Peter R. de Vries tussen hoop en vrees. Maar donderdag vervloog alle hoop. Peter R. de Vries mocht niet ouder worden dan 64 jaar. Een laffe aanslag in Amsterdam maakte een einde aan zijn leven. 

Zijn familie en partner gaven de volgende verklaring af: 

"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'On bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar."

De geliefde van Peter vragen iedereen om ze de ruimte te geven dit verlies te verwerken. Er wordt daarom niets bekendgemaakt over de uitvaart.

Update 9 juli 08:00

Het AD en Het Parool melden het volgende over de gezondheidstoestand van Peter: "De toestand van Peter R. de Vries is volgens ingewijden kritiek, maar stabiel. Hij haalt zelfstandig adem en heeft een polsslag, maar is nog niet bij bewustzijn."

Update 7 juli 20:00

De schutter is volgens de Telegraaf de 21-jarige Delano G. Een Antilliaan uit Rotterdam. De 35-jarige Pool Kamil Pawel zou de zilverkleurige Renault hebben bestuurd waarin de twee na de aanslag op Peter R. zijn weggereden. Beiden zijn bekenden van de politie. Delano is een criminele rapper en Kamil Pawel werd vorige week nog aangehouden wegens bedreiging met een vuurwapen, maar na een nachtje cel weer vrijgelaten. 

Update 7 juli 11:45

Royce de Vries, de zoon van Peter, reageert via Twitter op de aanslag. 

Update 7 juli 11:30

Marieke Elsinga, die dinsdagavond nog met Peter in RTL Boulevard te zien was, vertelt wat er allemaal gebeurde na de uitzending. 

Update 7 juli 11:15

Nu wordt gemeld dat de twee verdachten een 35-jarige Pool uit Maurik en een 21-jarige Rotterdammer zijn. De derde verdachte die gisteren werd aangehouden in Amsterdam, is vrijgelaten, de 18-jarige Amsterdammer had niets met de zaak te maken. 

De politie heeft vannacht huiszoekingen gedaan in woningen in Maurik en Rotterdam en nam daarbij munitie en gegevensdragers (zoals computers) in beslag. De verdachten zitten vast in volledige beperking.

Lees ook: Peter R. de Vries. Onverschrokken misdaadverslaggever met hart op de juiste plek

Update 7 juli 10:00 

Er is geen nieuws over de gezondheid van Peter R. de Vries. We weten nog steeds niet meer dan dat de journalist vecht voor zijn leven. 

Wel is bekend waar de twee verdachten vandaan komen die gisteravond werden aangehouden op de snelweg. De mannen van ongeveer 20 en 30 jaar zijn afkomstig uit de plaatsen Tiel en Maurik in Gelderland. Dat meldt de krant De Gelderlander. Het bericht is bevestigd door bronnen bij de politie.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een reactie gegeven. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Shownieuws (@shownieuws)

Update 6 juli 23:30 uur

Er zijn drie verdachten aangehouden. Onder hen naar alle waarschijnlijkheid de schutter. Dit werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Burgemeester Femke Halsema maakte bekend dat De Vries nog altijd vecht voor zijn leven.

Peter R. De Vries is vanavond rond half acht neergeschoten op de Lange Leidsche Dwarsstraat in Amsterdam. Dat meldt de politie. Ook diverse andere media melden dat het om de 64-jarige De Vries gaat. Het slachtoffer is ernstig gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Er zou meerdere keren geschoten zijn en De Vries zou in zijn hoofd geraakt zijn. 

RTL Boulevard

De plaats delict is de plek waar vlakbij de studio van RTL Boulevard zich bevindt. Peter is volgens bronnen neergeschoten op weg terug naar de garage waar de RTL Boulevard-medewerkers hun auto parkeren. Peter was vanavond te gast bij dat programma.

Meer over