Na uitlatingen over Maurice Steijn

Pierre van Hooijdonk voorlopig geen tafelgast bij Studio Voetbal

16 augustus 2023 17:55 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© NOS
Analist Pierre van Hooijdonk zal voorlopig niet meer te zien zijn in het NOS-programma Studio Voetbal. Dat heeft alles te maken met de uitspraken die hij afgelopen zondag deed tijdens de uitzending, waarin hij Ajax-coach Maurice Steijn beschuldigde van betrokkenheid bij 'duistere dealtjes'.

Beschuldiging

Aan tafel beschuldigde Pierre van Hooijdonk Ajax-trainer Maurice Steijn van het sluiten van 'duistere dealtjes met bevriende makelaars over spelers' toen hij werkzaam was voor de club NAC Breda. Van die beschuldiging schrokken niet alleen de tafelgasten waaronder Rafael van der Vaart en Sjoerd van Ramshorst, maar ook de kijkers thuis. De afgelopen dagen ontving de analist en oud-voetballer dan ook bakken met kritiek. 

De excuses lieten even op zich wachten, maar kwamen uiteindelijk toch. Het AD meldt dat Pierre het volgende heeft gezegd: ''Voor mijn opmerking heb ik geen bewijs en die opmerking had ik daarom ook niet moeten maken. Ik neem hierbij terug wat ik over Maurice heb gezegd en ik bied heb mijn excuses aan.''

Voorlopig niet aan tafel

"Afgelopen zondag heeft Pierre van Hooijdonk in het programma stevige uitspraken gedaan over Maurice Steijn", stelt de NOS. "De uitspraken werden ondanks herhaaldelijk doorvragen door de presentator in de uitzending niet onderbouwd door Van Hooijdonk. De beschuldigingen hebben ook na de uitzending tot de nodige discussies geleid. Woensdagmiddag heeft Van Hooijdonk openlijk excuses aangekondigd. De inhoud daarvan is bij de NOS nog niet bekend'', laat de omroep weten. De NOS geeft wel aan dat de omroep het niet uitsluit dat er op een later moment andere besluiten worden genomen.

De NOS concludeert woensdag dat er bij het programma Studio Voetbal geen ruimte is voor beschuldigingen zonder steekhoudend bewijs. ''Uitgangspunt van de NOS is dat uitlatingen langs de lat van zorgvuldigheid en betrouwbaarheid gelegd moeten kunnen worden. Daar ontbrak het aan."

De omroep bevestigt dat de analist voorlopig even niet aanschuift aan tafel: ''Na evaluatie van de uitzending is gezamenlijk de conclusie getrokken dat Van Hooijdonk voorlopig niet aanschuift als tafelgast bij het sportprogramma."

Meer over