Presentator Wim Brands (57) overleden

4 april 2016 22:45 | actualiteiten | Door Televizier

© VPRO

Presentator en dichter Wim Brands is maandagochtend overleden. Wim was vooral bekend van het tv-programma Boeken.

De VPRO zegt in een verklaring dat de omroep 'droef en verslagen is door het verlies van een van zijn bekende en gewaardeerde makers.' Volgens de VPRO maakte Wim zelf een einde aan zijn leven. 'Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.'

Pauze

Wim Brands ontbrak sinds kort op de zondagochtend omdat het niet goed met hem ging, zo zegt hoofdredacteur van de VPRO-televise Karen de Bok: "Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug."

Boeken

Het literatuurprogramma Boeken was sinds 2005 te zien bij de VPRO, daarin ontving Wim Brands wekelijks twee schrijvers die net een nieuw boek uit hadden. Wim Brands was ook een van de oprichters van het radioprogramma De Avonden. Hij maakte op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken. Zijn laatste dichtbundel, ’s Middags Zwem Ik In de Noordzee, verscheen in 2014.

Voetbal Inside

Brands stond bekend om zijn intellectuele voorkomen en zijn interesse in cultuur. Verrasend genoeg hield hij daarnaast ook van volks vermaak als Voetbal International, zo verklaarde hij eind vorig jaar in een interview met de Avrobode. Hij zal het programma zelfs als een voorbeeld voor tv-makers: „Natuurlijk is het niveau geregeld plat en seksistisch, maar het is wel één van de weinige programma's waar nog ruimte is voor improvisatie. De meeste tv-programma's zijn tot op de laatste seconde voorbereid dat het toneelstukjes lijken. Zo enorm vastzitten aan een format is dodelijk voor creativiteit.”

Meer over