Prinsjesdag 2023

Kijkers zien prinses Alexia en leesbril koning Willem-Alexander debuteren bij troonrede

19 september 2023 13:49 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Het is Prinsjesdag en dat betekent dat koning Willem-Alexander de troonrede voorleest. De tiende, want hij zit inmiddels tien jaar op de troon. Naast de inhoud, wordt ook de leesbril van Zijne Majesteit én het debuut van prinses Alexia in de zaal druk nabesproken.

Gevallen kabinet of niet: ook deze derde dinsdag van september gaat Prinsjesdag gewoon door. Na een rijtoer door Den Haag, las koning Willem-Alexander de laatste troonrede van het demissionair kabinet Rutte IV voor in de Koninklijke Schouwburg. 

Prinses Alexia bij Prinsjesdag 2023

Aangezien Alexia afgelopen juni achttien jaar is geworden, woonde de prinses voor het eerst de Troonrede bij. Samen met zus Amalia, die vorig jaar haar debuut maakte.

Prinses Alexia op Prinsjesdag 2023

Leesbril koning Willem-Alexander

Maar wat nou echt de show stal? Niet eens de opvallende Prinsjesdag-hoeden, maar de leesbril van de koning. Niet eerder las Willem-Alexander de troonrede voor met behulp van een montuurtje op zijn neus. 

Tien jaar troonrede

In zijn toespraak stond Willem-Alexander stil bij het feit dat het zijn tiende troonrede is. Hij liet weten 'dankbaar' te zijn en blikte terug op moeilijke periodes die Nederland het afgelopen decennium doorstond. Van corona tot MH17 en de oorlog in Oekraïne. 

Demonstranten bij Paleis Noordeinde 

De balkonscène op Paleis Noordeinde na de troonrede was van korte duur. Terwijl koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met prinses Amalia en prinses Alexia, prinses Laurentien en prins Constantijn naar het publiek zwaaide, was er boegeroep en gefluit te horen vanuit demonstranten met omgekeerde Nederlandse vlaggen.

De eerste toeschouwers waren er al vroeg bij:

Meer over