Project P verboden: rechter beschermt pesters en school

De rechtbank in Lelystad heeft vandaag een aflevering van pestprogramma Project P verboden. Privacy zou zwaarder wegen dan het publicatierecht van RTL.

Meerdere scholen die in de verschillen uitzendingen naar voren zouden komen, dreigden naar de rechter te stappen en RTL voor het gerecht te dagen. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet deed dat daadwerkelijk en heeft nu het kort geding dat de school samen met een aantal ouders aanspande, gewonnen.

Uitspraak rechtbank

De rechtbank deed de uitspraak dat het recht op privacy van de leerlingen zwaarder weegt dan het publicatierecht van RTL.

Daarnaast zei de rechter dat het zwaar meeweegt dat een school een niet openbare ruimte is: "De leerlingen en docenten mochten erop vertrouwen dat zij in een veilige (leer)omgeving waren en hoefden daar niet bedacht te zijn op het maken van opnames met een verborgen camera."

Pesters beschermd

Hoe heftig het er aan toe ging vertelden de ouders van Patrick aan een journalist van het AD: "Hij kwam thuis met een schoenafdruk op zijn jas. Tand door zijn lip. Hij werd geprikt met passerpunten."

Patrick was er zo slecht aan toe, dat zijn moeder bang was voor zelfmoord. De videobeelden die Patrick schoot met verborgen camera's waren 'nog erger dan gedacht'.

Maar wat er precies gebeurde mag Nederland dus niet zien van de rechter. De pesters hebben recht op een 'veilige (leer)omgeving'. Als de beelden wel door RTL worden uitgezonden, moet de omroep een dwangsom van 250.000 euro betalen.

Pesters moeten stoppen

In Project P: Stop Het Pesten, proberen Johnny de Mol en Dennis Weening pesters op scholen een halt toe te roepen. Door middel van een verborgen camera maakt een gepest kind opnames van zijn pesters.

Inmiddels zijn de eerste drie afleveringen op tv geweest.

Eerder maakte RTL bekend gewoon door te willen gaan met het programma, ondanks de vele protesten.

Reageren