Protestzanger Armand overleden op 69-jarige leeftijd

20 november 2015 12:51 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot YouTube

Nederlands bekendste protestzanger is niet meer: Armand is op 69-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn management vandaag bekend.

Armand, wiens echte naam Herman George van Loenhout was, maakte in 1967 een onuitwisbare indruk achter met het protestlied  Ben Ik Te Min. Het zou zijn grootste hit zijn. 

Loopbaan

In 1965 maakte hij zijn debuut als solozanger met de single En Nou Ik, maar die plaat bleef grotendeels onopgemerkt. De Brabantse artiest, bekend vanwege zijn markante, rood geverfde kapsel en veelvuldig cannabisgebruik, maakte in een halve eeuw elf soloplaten waarvan tientallen singles verschenen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een sterke maatschappelijke betrokkendheid, zodat hij zelfs lang na de sixties nog zijn reputatie als protestzanger eer aan deed.

Ziekte

Armand was dankbaar voor het leven, omdat hem als kind al werd verteld dat hij nooit ouder dan 20 zou worden. Jaren geleden vertelde hij in een interview met Trouw hoe hij als achtjarige een dubbele longontsteking opliep waar hij de verkeerde medicatie voor kreeg. Artsen vermoedden daardoor dat hij niet oud zou worden, maar toen hij de 20 eenmaal was gepasseerd maakte angst voor de dood plaats voor dankbaarheid: "Elke dag is een bonus. Maar wat is nu helemaal het leven? Leven is elke morgen wakker worden. En je wordt veel vaker wel wakker dan niet wakker, want dat gebeurt maar een keer. Daar moet je je dus vooral niet te druk over maken."

Ali B op Volle Toeren

Door de jaren heen bleef Armand geregeld optreden, er stonden zelfs voor komend weekend nog shows gepland. In 2011 leerde een hele nieuwe generatie hem kennen toen hij meedeed aan Ali B Op Volle Toeren. Zijn hit Ben Ik Te Min werd in een nieuw rapjasje gestoken. NPO3 zendt vannacht om 0.10 uur de aflevering met Armand uit als eerbetoon. 

Armand met The Kik

Zijn laatste wapenfeit op het gebied van singles en cd's was een muzikale samenwerking met de Rotterdamse band The Kik. Begin juni kwam de videoclip uit van hun single Iemand. Daarop is te horen hoe Armand bijna profetische afscheidswoorden deelt: "En eindelijk is het zover. Ik protesteer niet meer. Als je wil weten wat het allemaal was waartegen ik protesteer dan kijk je maar op YouTube. Ik heb mijn best gedaan."

Meer over