Publieke omroepen mogen uitzenden tot en met 2020

Alle bestaande omroepen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komen in aanmerking voor een erkenning van 2016 tot en met 2020. Ze mogen in die periode blijven uitzenden op Nederland 1,2 of 3.

Het advies komt uit een rapport van het Commissariaat voor de Media. De aanbeveling wordt voorgelegd aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij beslist uiteindelijk of er actie wordt ondernomen.

NPO

Om op de NPO uit te mogen uitzenden, moeten bestaande omroepen minimaal 150.000 leden hebben. Nieuwe omroepen moeten over minstens 50.000 leden beschikken.

Omroepen

De zes omroepen die voor een volledige erkenning in aanmerking komen zijn AvroTros, KRO-NCRV, Vara-BNN, EO, Omroep Max en VPRO. Nieuwkomers Powned, WNL en Human kunnen slechts een tijdelijke erkenning krijgen.

Andere criteria

Naast het aantal leden zijn er andere criteria waar een omroep aan moet voldoen om uit te mogen blijven zenden op de NPO. Zo moet de omroep financieel gezond zijn, zijn ze verplicht om samen te werken binnen het publieke bestel én moeten de leden invloed hebben op het beleid.

Ook mogen de omroepen bepaalde reclames niet meer uitzenden.

Meer over:

Reageren