Tegenvallende kijkcijfers

Radar en Opsporing Verzocht willen terug naar NPO 1

21 februari 2023 14:38 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Uitzendinggemist still
AVROTROS heeft een dringend verzoek gedaan aan de NPO of ze terug mogen naar NPO 1. De kijkcijfers van Radar en Opsporing Verzocht zijn sinds hun verhuizing naar NPO 2 zo gekelderd dat ze graag weer op hun vertrouwde plek terug willen komen.

Dat meldt AVROTROS dinsdagmiddag.

Verlies

Gisterenavond was de tweede uitzending van Radar op NPO 2. Gemiddeld keken 525.000 mensen en dat is twee derde minder dan voor de verhuizing. Ook Opsporing Verzocht moest de helft van de kijkers inleveren. 

Reactie

"De verhuizing van Radar en Opsporing Verzocht naar NPO 2 pakt desastreus uit", aldus een woordvoerder van omroep AVROTROS. "We hebben zojuist een dringend beroep aan de NPO gedaan om de verhuizing te heroverwegen en beide programma’s weer terug te plaatsen op NPO 1 waar zij van echte onschatbare waarde zijn voor de publieke omroep." En de term 'onschatbare waarde' wordt niet zomaar gebruikt.  Met die laatste opmerking hint de omroep naar het kunstprogramma Van Onschatbare Waarde dat op maandagavond het tijdslot van Radar innam.

NPO

De NPO heeft in een reactie aan het eind van de middag laten weten dat zij vooralsnog geen wijzigingen gaan aanbrengen. "De ervaring leert dat het publiek tijd nodig heeft om te wennen aan dit soort verschuivingen en die tijd willen we de kijkers geven", aldus de zegsman.

"Het is nog te vroeg om de balans op te maken. Onze verwachting is dat Radar en Opsporing Verzocht toonaangevende programma’s worden voor NPO 2. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet en blijven we in gesprek met AVROTROS hierover." De NPO blijft de ontwikkelingen volgen. "En we zullen niet aarzelen om onze besluiten te herzien als daar goede redenen voor zijn."

Verschuiving

Bij de aankondiging van het verhuizen van sommige programma's zei Frans Klein van de NPO: "Ze komen daar juist goed tot hun recht en helpen het profiel van die zender te versterken. NPO 2 wordt nog meer een zender voor verdieping, verbeelding en cultuur." 

Meer over