Regisseur en producent Leen Timp (92) overleden

2 november 2013 20:10 | actualiteiten | Door Televizier

Leen Timp, een van de eerste Nederlandse televisieregisseurs, is op 92-jarige leeftijd in Elst overleden. Zijn vrouw Mies Bouwman was aan Leens zijde.

Timp kampte al enige tijd met hartproblemen waarvoor hij behandeld werd in het ziekenhuis.

Leen Timp thuis overleden

Leen werd echter een paar dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis. Hij keerde terug naar zijn huis in Elst. Daar overleed hij vrijdagavond in het bijzijn van vrouw Mies Bouwman en hun kinderen. 

Leen en Mies

Leen Timp werkte als een van de eerste televisieregisseurs van Nederland. In 1951 leerde de toen nog getrouwde Timp 'zijn' Mies kennen die als omroepster voor de KRO werkte. Leen en Mies kregen een relatie, waar het destijds nog zeer verzuilde Nederland schande van sprak. Hun liefde was meer dan bestand tegen de maatschappelijke druk: het stel trouwde in 1955 en kreeg vier kinderen.

Een gouden team

Mies Bouwman maakte in de jaren zestig, zeventig en tachtig furore op televisie met programma's als In De Hoofdrol, Een Van De Acht, en Telebingo. Achter de schermen was Leen de drijvende kracht achter het succes van Mies, samen vormden ze een gouden team. Leens inzet werd in 1961 bekroond met de allereerste Zilveren Nipkowschijf. Ook won hij in 1966 de Gouden Televizier-Ring voor het satirische Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer

In 1980 werd Leen Timp benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Meer over