Dr. Love legt uit

Robert ten Brink verkoos opnames boven begrafenis moeder

29 januari 2022 11:42 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© Nick van Ormondt/RTL
Robert ten Brink vloog vier uur na de dood van zijn moeder naar Australië, voor opnames van All you need is love. Hierdoor was hij niet op haar begrafenis. In De geknipte gast legt de presentator nu uit waarom hij die keuze maakte.

"Het was niet een of ander vakantiereisje, maar een project." 

Robert ten Brink miste begrafenis moeder

Robert was er wel bij toen zijn moeder in 2015 haar laatste adem uitblies. "Godzijdank, heb ik later gedacht, is mijn moeder in de nacht voordat we vertrokken steeds slechter geworden. En hebben wij met zijn allen tot de laatste seconde bij haar kunnen zijn. Vier uur nadat ze is overleden, ben ik in een vliegtuig gestapt naar Australië." 

Zieker en zieker

Hij begrijpt dat het frappant klinkt, je werk verkiezen over de begrafenis van je moeder. Maar, legt Dr. Love uit: "Alles wat men eruit plukt is: hij was niet bij de begrafenis van zijn moeder. Terwijl daar natuurlijk een heel proces van jaren achter zit waarin mijn moeder steeds zieker en zieker werd. En ik steeds meer op reis ging."

Livestream uitvaart

Via een livestream woonde de presentator de begrafenis van zijn moeder wel bij. "In Amsterdam stonden een bevriende cameraman en geluidstechnicus dat te draaien. Toen iedereen was vertrokken, hebben ze nog vijf minuten doorgedraaid en ben ik nog alleen met haar geweest op afstand. Het was bizar, alsof het niet echt gebeurt." Pijn deed het natuurlijk wel, vertelt Robert. "Tegelijkertijd moest natuurlijk in Nederland alles geregeld worden. Mijn kinderen, mijn vrouw Roos en mijn zus moesten dat allemaal doen zonder mij. Dat maakte het allemaal best wel kut." 

Drive

Spijt heeft Robert er niet per se van. Als zoiets nu weer zou gebeuren, zou hij dan dezelfde keuze maken? "Als je het zou beredeneren natuurlijk niet, maar als je in de situatie daar naartoe groeit wel. Het zegt veel over mijn drive, ja."

Je kunt De geknipte gast met Robert ten Brink hier terugkijken.

Meer over