RTL geeft toe fouten te hebben gemaakt bij hulpprogramma's

16 december 2016 17:14 | actualiteiten | Door Televizier

© Nick van Ormondt / RTL

RTL heeft in het verleden fouten gemaakt bij het maken van bepaalde hulpprogramma's. Dat concludeert de zender na een intern onderzoek.

Vorige maand publiceerde NRC een serie artikelen waarin oud-deelnemers van hulpprogramma's als Herrie in de keuken (foto), Een nieuw begin en Geef mij nu je angst een boekje open deden over de wijze waarop ze tijdens en na de opnames zijn behandeld. Aan de hand van die stukken kondigde RTL aan de zaak zelf te gaan onderzoeken.

Verantwoordelijkheid

De onderzoeksresultaten werden vrijdagmiddag laat in een persverklaring wereldkundig gemaakt. RTL heeft onder meer met betrokken producenten en deelnemers gesproken en komt tot de conclusie dat in "een klein aantal gevallen" fouten zijn gemaakt. RTL programmabaas Erland Galjaard: "We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt. Hiervoor nemen wij vanzelfspreken onze verantwoordelijkheid en bieden de gedupeerden, indien gewenst, een oplossing."

Nieuwe eisen

Ook introduceert RTL een nieuwe set eisen waar producenten van hulpprogramma's aan moeten voldoen om in de toekomst zoveel mogelijk narigheid te voorkomen. Zo krijgen deelnemers voortaan betere uitleg over hun contracten en mogen ze tijd nemen voordat ze tekenen. Ook gaat de voorlichting over cosmetische ingrepen omhoog en stelt de zender dat er voor iedereen nazorg beschikbaar moet zijn.

Lees ook: Eerder vonden RTL en producent Blue Circle nog dat het wel meeviel.

Meer over