RTL levert kritiek op gratis nieuwskanaal NOS

Het voorgenomen nieuwsfragmentenkanaal van de NOS valt niet in goede aarde bij de concurrentie. Commerciële nieuwsmedia hebben bij staatssecretaris Dekker van Media bezwaar gemaakt tegen de nieuwe videodienst.

De NOS stelt via een speciaal kanaal gratis nieuwsvideo’s beschikbaar. Het Nieuwsaanbodkanaal is in het leven geroepen om kranten- en andere nieuwswebsites van dienst te zijn, maar diverse media klagen nu overmarktverstoring.

RTL

RTL stuurde vanochtend een persverklaring uit van CEO Bert Habets, die in niet mis te verstane bewoordingen te kennen gaf niet blij tezijn met het initiatief van de NOS. "Ik vind het opvallend dat de NOS voor een gratis model kiest. Dat is marktverstoring in optima forma.” 

Verschraling van aanbod

De RTL-directeur legt uit: “We gaan hiermee vijf jaar terug in de tijd. Er wordt dezelfde fout gemaakt als toen met het gratis uitrollen van Uitzending Gemist. Op het moment dat een grote partij als de NOS gratis nieuwsfragmenten gaat verspreiden, kan geen enkele commerciële partij deze jonge markt nog succesvol exploiteren. Dat betekent dat onafhankelijke nieuwsorganisaties uit de markt worden gedrukt. (…) Ik denk dat het tot een verschraling zal leiden van het aanbod.”

NOS is aanvulling

Algemeen directeur NOS Jan de Jong reageert verbaasd op de bezwaren. “Veel van de partijen die zich achter de kritiek scharen, maken immers al geruime tijd gebruik van het aanbodkanaal.”

De Jong vindt niet dat het initiatief van de NOS de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening schaadt. “Eerder is het een aanvulling daarop, zeker voor kleinere mediapartijen die anders helemaal geen videonieuws zouden hebben.”

Reageren