Mediareus

RTL Nederland en Talpa bundelen krachten en gaan samen verder

22 juni 2021 20:30 | actualiteiten | Door Jacob-Jan van de Groep

© RTL, Talpa
Er is een mediareus op komst. RTL Nederland en Talpa zijn namelijk voornemens samen verder te gaan.

Beide bedrijven maakten het nieuws over de plannen voor een samenwerking dinsdagavond wereldkundig. Toezichthouder Brussel en de Autoriteit Consument en Markt moeten de deal nog wel goedkeuren.

Onderscheiden

RTL-baas Sven Sauvé licht de beslissing om samen te gaan met Talpa toe. "We willen Videoland sterker maken. De concurrentie op het gebied van streamingdiensten neemt toe, zo komen ook Viaplay en HBO naar Nederland, en we vermoeden dat er nog wel meer partijen klaarstaan. Door samen te werken met Talpa Network kunnen we investeren in Nederlandse content, en ons zo onderscheiden.”

Content

Ook John de Mol is zeer content met de toekomstige samenwerking. “Ik ben verheugd dat deze deal een sterke Nederlandse partij creëert die niet alleen Nederlandse kwaliteitscontent levert, maar het ook op kan nemen tegen Amerikaanse en Chinese techspelers. Daar bovenop kan ik hierdoor weer doen wat ik het leukst vind: het bedenken en ontwikkelen van innovatieve content.”

Aandelen 

De verhouding tussen beide partijen wordt geen fifty-fifty, zo laten de bedrijven weten. In het nieuw te vormen bedrijf krijgt RTL Nederland 70 procent van de aandelen, waar Talpa het met 30 procent moet doen.

Zenders

De dagelijkse leiding komt in handen van Sauvé, terwijl John de Mol aandeelhouder, producent en bedenker van nieuwe formats wordt. Alle zenders blijven - met behoud van namen zoals RTL4 en SBS6, voorlopig naast elkaar bestaan.

Meer over