RTL Nederland wint Machiavelliprijs

RTL heeft de Machiavelliprijs 2014 in de wacht gesleept. De award wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf of persoon dat een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie.

RTL Nederland is in de ogen van Stichting Machiavelli een pionier in de media, en dus wordt de zendergroep beloond met de Machiavelliprijs 2014.

RTL Nederland 

RTL Nederland verdient de prijs volgens de jury, omdat “RTL de afgelopen 25 jaar heeft bewezen vaak meer te zijn dan alleen een grote, commerciële omroep. In veel opzichten vernieuwend, gedurfd en vooral ook bindend”, staat er in het juryrapport. “RTL is aanjager en voorloper geweest van een reeks nieuwe programmaformats. Van realityshows tot financieel-economisch nieuws: dankzij RTL heeft de Nederlandse televisiekijker de afgelopen 25 jaar een vernieuwend en gevarieerd aanbod voorgeschoteld gekregen. Ook op andere zenders.”

Machiavelliprijs 2014 

Het loflied aan RTL lijkt geen grens te kennen. "RTL schuwt maatschappelijke verantwoordelijkheid niet met programma’s over schulden, armoede of obesitas. Daarmee heeft RTL op eigen wijze een verheffingstaak op zich genomen, herkenbaar en voor een breed publiek”.

Conclusie

Tot slot concludeert de jury dat “media de bindende rol van instituties, zoals kerken en verenigingen, hebben overgenomen. Het staat buiten kijf dat RTL daarin meer dan zijn partijtje heeft meegeblazen.”

Winnaars 

De Machiavelliprijs 2014 wordt woensdag 11 februari voor de 26e uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort. Eerdere mochten onder meer burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, bondscoach Bert van Marwijk en columnist Jan Blokker de prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

Zondagavond werden andere belangrijke prijzen uitgereikt, namelijk de Golden Globes.

Reageren