RTL wil content produceren en uitzenden op Nederland 3

Matthias Scholten, directeur content van RTL, ziet het best zitten om namens RTL programma's te produceren en uit te zenden op Nederland 3.

"Alle commerciële Nederlandse content-aanbieders zouden vrij moeten zijn om content te produceren en uit te zenden bij Nederland 3." Dit idee wierp Matthias Scholten op tijdens de bijeenkomst van de Algemene Mediabeschouwingen van MWG, zo schrijft het AD.

Jonge kijkers getroffen door bezuinigingen

Scholten wil dit doen, omdat volgens hem de jonge kijkers van Nederland 3 hard worden getroffen door de enorme bezuinigingen bij de publieke omroep. Dit noemt hij "een ernstige vernauwing van de publieke taak."

De RTL-directeur stelt dat de NPO jongeren door de bezuinigingen heeft gebombardeerd tot 'meekijkdoelgroep'. Ze beschouwen jongeren niet langer als een op zichzelf staand kijkerspubliek. Dat vindt Scholten niet kunnen: "Als de jeugd de toekomst heeft, dan geldt juist dat we voor deze groep een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen."

Roek Lips

Roek Lips, netcoördinator van Nederland 3, ziet het plan niet zo zitten. "Dat is onzin. Ik ga niet eens op de discussie in, omdat Scholtens aanname fout is. Jongeren zijn juist heel belangrijk voor de publieke omroep. Daar willen we alleen maar beter in worden.”

Lips wijst er hierbij op dat Nederland 3 in januari juist met twee nieuwe dagelijkse titels voor jongeren komt, vanwege de verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1. Het gaat onder andere om de soapserie StartUp van BNN en Endemol.

Channel 4

NTR-baas Paul Römer vindt het idee minder belachelijk. Hoewel hij vindt dat Roek Lips gelijk heeft, zegt hij: “Ik heb best oor naar een publieke en private combinatie zoals Channel 4 in Engeland. Ook gezien de bezuinigingen."

Scholten gaat het uiteraard ook niet alleen om de ontwikkeling van de jongeren. Hij zou met RTL graag geld stoppen in Nederland 3 om in ruil daarvoor een deel van de STER-inkomsten te krijgen.

Meer over:

Reageren