Boze brief

Uitgelegd: De ruzie tussen Kassa en de NPO

19 mei 2021 12:48 | actualiteiten | Door Televizier

© ANP/Rogier Veldman

NPO-voorzitter Shula Rijxman vindt het niet oké dat omroepen via hun eigen programma’s actie voeren om veranderingen te voorkomen. En dat is precies wat Kassa afgelopen zaterdag deed. Het akkefietje tussen Kassa en de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) uitgelegd.

Een paar dagen geleden werd bekend dat de NPO Kassa voor de helft weg wil bezuinigen. Het programma zou niet passen bij de verjongingsplannen van de NPO en dreigt daarom de helft van de uitzendtijd te verliezen.

Kassa is boos

Kassa-presentatrice Amber Kortzorg en haar collega’s zijn daar natuurlijk niet blij mee. Afgelopen zaterdag opende de uitzending dan ook met het nieuws. “Het zal je niet ontgaan zijn: vandaag was Kassa zelf in het nieuws, omdat de NPO ons bijna de helft minder zendtijd wil geven.”

Actie 

Kortzorg ging vrij fel in tegen de plannen van de NPO. “Dat betekent dat ze de stem van burgers minder belangrijk vinden dan amusementsprogramma’s, want dat zou er zomaar eens voor in de plaats kunnen komen. Vind jij dit ook niet kunnen? Teken dan de petitie. En beste NPO, een ding is zeker: hier is het laatste woord nog niet over gesproken…”

Boze brief 

Dit viel zacht gezegd niet zo lekker bij de NPO. Voorzitter Shula Rijxman stuurde daarom een brief naar de omroepen, die is uitgelekt via De Telegraaf. Ze schrijft dat er begrip is dat programmaleiding en makers zich uitspreken over bepaalde keuzes. Maar ze vindt het niet kunnen dat zendtijd van de publieke omroep wordt ingezet. “Dat zendtijd van de publieke omroep wordt ingezet om een interne discussie over de hoofden van ons publiek met publieke privileges (geld, zendtijd en distributie) uit te vechten overschrijdt naar onze overtuiging de grens van het betamelijke. Zo kunnen en moeten wij niet met elkaar samenwerken.”

'Onjuiste info'

Shula vindt dat Amber daarnaast niet het juiste heeft gezegd. “Gesteld wordt dat journalistieke programma’s zoals Kassa en Radar wel eens door de NPO vervangen kunnen worden door amusement. Dit is pertinent onjuist en kwalijk. Wij zullen geen consumenten- of journalistieke programma’s vervangen door amusement en dat is ook nooit gezegd in de gesprekken met de omroepen.”

Dingen intern oplossen

Ze verzoekt omroepen dringend om meningsverschillen in het vervolg intern met elkaar te bespreken in plaats van via het publieke televisiescherm. BNNVARA-directeur Content, Gert-Jan Hox, staat nog wel achter de actie. “Wanneer een programma als Kassa, een instituut dat al 30 jaar bestaat en essentieel is als controlerende tegenmacht in de samenleving, gehalveerd dreigt te worden vinden we het niet meer dan logisch dat programmamakers in verzet komen en begrijpen we het ook dat zij op de zaterdag direct hun trouwe schare kijkers inlichten.”

Onrecht

Hox: “Indien deze plannen daadwerkelijk worden doorgezet zijn niet alleen deze 1 tot 1,5 miljoen kijkers daar de dupe van, maar vooral alle burgers die nu dankzij een programma als Kassa, met een uur zendtijd in de week, een vuist kunnen maken tegen onrecht dat hun wordt aangedaan door overheidsinstanties en bedrijven”, zegt hij tegen het AD.

Radar

Kassa is niet het enige programma dat problemen heeft met de plannen van de NPO. Anderhalve week geleden was Radar-presentatrice Antoinette Hersenberg tegelijk met NPO-baas Frans Klein te gast bij De vooravond. Daar vertelde ze het pijnlijk te vinden dat Radar niet op dezelfde manier door kan gaan.

Petitie

De door een kijker gestarte petitie tegen inperking van de zendtijd van zowel Kassa als Radar heeft inmiddels al meer dan 90.000 handtekeningen.

Meer over