'Historisch bedrag'

Samen In Actie voor Oekraïne brengt meer dan 100 miljoen op

7 maart 2022 23:12 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot SBS 6
Met een voorlopige eindstand van ruim 106 miljoen euro is Samen in actie voor Oekraïne de meest succesvolle inzamelingsactie van Giro 555 tot nu toe. 

Dit astronomisch bedrag werd live op NPO 1, RTL 4 en SBS 6 bekend gemaakt door Chantal Janzen en Giro 555-voorvrouw Tineke Ceelen die verbijsterd was door de uitslag.

Avondvullend

De uitslag was het hoogtepunt van een avondvullende tv-actie waarbij kopstukken van RTL, NPO en SBS samen kwamen om aandacht te vragen voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne. Chantal Janzen en Rob Kemps vervulden een centrale rol in de show, Britt Dekker en Dionne Stax waren bij het belpanel vol BN'ers die donaties noteerden. Eva Jinek en Jeroen Pauw spraken met betrokkenen en beleidsmakers in een talkshowsetting en Wendy van Dijk reed met haar collectebus door het land richting Beeld & Geluid waar de tv-actie gemaakt werd.

Donaties

De indringende beelden, bevlogen oproepen en schrijnende verhalen kwamen binnen bij veel Nederlanders. Er werd gul gegeven, ook namens de Nederlandse overheid die nog eens 15 miljoen extra beschikbaar stelde bovenop de 25 miljoen die al was uitgetrokken voor steun aan de slachtoffers van de oorlog. Daarnaast kon Wendy live bekend maken dat ze de afgelopen dagen voor meer dan 600.000 euro had opgehaald. Ieder bedrag werd met applaus begroet. 

Pas het begin

Aan het eind van de avond was er naast vreugde voor een geslaagde actie ook reden voor bezorgdheid. Volgens Tineke Ceelen is wat we de afgelopen 12 dagen hebben gezien pas het begin van een langdurig conflict dat nog eens miljoenen mensen gaat raken. Volgens Ceelen redden we het alleen als we elkaar blijven steunen.  

Meer over