Aldus Hamer

'Samenwerking Matthijs van Nieuwkerk en RTL is pijnlijk'

8 december 2023 14:22 | actualiteiten | Door Wietse Zuidberg

Niet iedereen is blij met het feit dat Matthijs van Nieuwkerk weer aan de slag gaat als presentator. Gisteravond laat werd bekend dat hij een contract heeft getekend bij RTL.

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" tegenover persbureau ANP. Zij had graag gezien dat er pas zou worden nagedacht over een nieuw hoofdstuk in de carrière van Van Nieuwkerk als het onderzoek van de commissie-Van Rijn was afgerond.

Grensoverschrijdend gedrag

Oud-minister Martin van Rijn doet onderzoek naar misstanden bij de NPO, waar het programma De Wereld Draait Door ook onder valt. Ook Van Rijn snapt niet waarom Van Nieuwkerk nu al is ingelijfd door RTL. "De overstap is een afweging die bij RTL ligt. De commissie vraagt zich wel af waarom niet is gewacht op de uitkomsten van het onderzoek. Zeker nu is aangekondigd dat het rapport binnenkort gaat verschijnen."

RTL wilde niet langer wachten

ANP vroeg natuurlijk ook aan RTL waarom er toch is besloten om de presentator nu al vast te leggen. Programmadirecteur Peter van der Vorst zegt dat de publicatie van het rapport constant werd uitgesteld. "Op een gegeven moment moet Matthijs door en wij ook met de voorbereidingen voor de dingen die wij aan het doen zijn."