Na val in huis

Sis van Rossem op 77-jarige leeftijd overleden

7 mei 2022 09:09 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO Gemist
Kunsthistorica Mary 'Sis' van Rossem is afgelopen woensdag op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val in haar woning in Utrecht.

Het heengaan van Mary van Rossem werd officieel bekend gemaakt door haar nabestaanden via de website van broer Maarten aan wie ze de bijnaam 'Sis' (afkorting van het Engelse 'sister') te danken heeft. 

Kunsthistorie

Sis werd op 2 mei 1945 geboren als de enige dochter van kunstschilder Gerard van Rossem en zijn vrouw Huberta Nolen. Samen met haar broers Maarten en Vincent kreeg ze een opvoeding waarin ruime aandacht was voor kunst en cultuur. Ze ging dan ook zelf kunstgeschiedenis studeren en was het leeuwendeel van haar werkzame leven actief in het onderwijs.

Hier zijn de Van Rossems

Op latere leeftijd ontpopte de uitgesproken, ietwat brommerige Sis zich als tv-icoon. Samen met broers Maarten en Vincent van Rossem was ze sinds 2015 te zien in de populaire NTR-docuserie Hier zijn de Van Rossems waarin het drietal steden bezoekt en hun ongezouten mening geeft over de (kunst)geschiedenis en architectuur van steden als Dordrecht, Leuven en Düsseldorf. 

Uitgesproken

Bekendheid deed Sis weinig, ze vond het dan ook geen verdienste om op televisie te verschijnen zo vertelde ze in 2019: "Het is een leuke bijkomstigheid om dit mee te maken als je bijna 74 bent, maar verder geef ik er geen kwartje om." Ook over haar eigen programma was ze kritisch: "Ik vond het een soort VVV-programma en dacht: hoor eens even, hier leen ik me niet voor. Je wilt niet weten hoeveel woedende mails ik naar de hoge tv-bazen heb gestuurd."

Longemfyseem

Van Rossem kampte de laatste jaren van haar leven met de gevolgen van longemfyseem. Hierdoor moest ze in 2019 de opnames van een vierluik over Oost-Duitsland missen. Het programma werd daardoor eenmalig omgedoopt tot Broeders in Berlijn

Erudiet

Omroep NTR herinnert Sis als 'een buitengewoon geestige en erudiete vrouw die ons vaak deed bulderen van het lachen, maar ook iemand die kunstgeschiedenis dicht bij de mensen wist te brengen en daarbij niet schroomde om haar eigen, soms tegendraadse mening te geven." In overleg met de familie wordt het huidige seizoen van Hier zijn de Van Rossems afgemaakt. In de laatste drie afleveringen met Sis staan bezoeken aan Amsterdam, Deventer en Lelystad op het programma. 

Meer over