Spoorloos-slachtoffer vindt toch nog biologische moeder

15 december 2022 14:13 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV
Voor Barabara Quee (39) leek de zoektocht naar haar echte moeder op niets uit te lopen nadat Spoorloos er een zooitje van maken, maar er is nu toch een happy end. 

Barbara werd geboren in Colombia en in 1984 geadopteerd door een Nederlands stel. Toen ze in 2005 Spoorloos vroeg haar biologische moeder op te sporen, leek de zoektocht in eerste instantie succesvol. Fixer Edwin Vela zei haar moeder te hebben opgespoord. Zij wordt gevonden door de Colombiaanse fixer Edwin Vela, maar die vertelt haar dat moeders ondergedoken zit en dat Barbara haar daarom niet kan ontmoeten. 

Kees van der Spek

Later huurt Barbara Edwin op eigen kosten nog eens in en wanner dat op niks uitloopt start ze een onderzoeksbureau. Ze stuit daarbij op het verhaal van een geadopteerde man die eenzelfde verhaal als zij heeft. Fixer Edwin Vela blijkt in sommige gevallen lulkoek te hebben verkocht. Kees van der Spek maakte er eerder dit jaar een veelbesproken uitzending van Oplichters Aangepakt over. Na die uitzending komt Spoorloos alsnog over de brug. 

Spoorloos blijft na de rel gewoon bestaan

DNA

Het programma stuurt het DNA van Barbara naar de databank My Ancestry. Ze blijkt een broer te hebben en via hem is de moeder snel gevonden. De moeder van Barbara bleek in de veronderstelling te hebben geleefd dat haar dochter kort na de geboorte was overleden. Voor haar was het bericht dus een enorme schok. 

Meer over