Star Trek-actrice Grace Lee Whitney (85) overleden

4 mei 2015 08:48 | actualiteiten | Door Televizier

© NBC

De Amerikaanse actrice Grace Lee Whitney is vrijdag 1 mei op 85-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bekend gemaakt door haar familie. 

Grace Lee Whitney werd in de jaren zestig bekend door de science-fictionserie Star Trek waarin ze de rol van bemanningslid Janice Rand vertolkte. 

Janice Rand en Captain Kirk

Whitney's personage, met haar kenmerkende 'beehive' kapsel, had een prominente rol in acht van de eerste dertien afleveringen van het eerste seizoen. Ze wist als geen ander te flirten met William Shatner's James Kirk, de kapitein van het ruimteschip Enterprise. Maar toen er een romance tussen de twee dreigde op te bloeien, verdween Rand spoorloos. Jaren later zei Whitney daar in een interview over dat het een beslissing was van de producenten. "Ze waren bang dat kijkers Kirk van overspel zouden betichten als hij verliefd werd op vrouwen op andere planeten."

Seksueel misbruik en verslaving

In werkelijkheid was een veel duistere reden de oorzaak van haar vertrek uit de serie. Whitney onthulde in haar biografie dat ze achter de schermen seksueel werd geintimideerd door een van de producenten. Toen ze weigerde in te gaan op zijn avances, werd haar contract niet verlengd. Deze donkere periode leidde tot een jarenlange verslaving aan drugs en drank die ze met veel pijn en moeite wist te beteugelen.

De terugkeer van Janice Rand

Star Trek fans en makers waren Grace Lee niet vergeten. Toen in 1978 de eerste speelfilm werd gemaakt, was Janice Rand weer van de partij. Ze was ook in Star Trek III uit 1984 en twee jaar later in Star Trek IV te zien zijn. In 1996 speelde ze Janice voor het laatst, ditmaal in een speciale aflevering van Star Trek Voyager waarin ze samen met George Takei schitterde. Rand bleef een graag geziene gast tijdens de vele Star Trek bijeenkomsten waar ze tot op hoge leeftijd vertelde over haar leven en haar ervaringen. 

In een eerste reactie op Twitter herdenkt William Shatner zijn Star Trek tegenspeelster.

Al met al is 2015 is een slecht jaar voor Star Trek fans, in februari overleed ook Mr. Spock (Leonard Nimoy).

Meer over