Star Wars-acteur Kenny Baker (81) overleden

13 augustus 2016 21:10 | actualiteiten | Door Televizier

De Britse acteur Kenny Baker, wereldberoemd als de piepende robot R2 D2 in Star wars, is op 81-jarige leeftijd overleden in Manchester.

Bakers' overlijden werd bekend gemaakt door zijn nichtje Abigail Shield. De laatste jaren werd de kleine acteur door naaste familie verzorgd. Kenny was al enige tijd ziek, hij had longklachten en moest vaak noodgedwongen gebruik maken van een rolstoel. 

"Geen verrassing"

Volgens Shield kwam de dood van Kenny niet als een verrassing, al maakt dat 't verlies niet minder groot. Toch voelt ze zich gesteund door het lange, mooie leven dat haar oom heeft gehad. Een leven dat door zijn dwerggroei volgens artsen nooit lang kon duren, weet Shield: "De dokter zei dat hij waarschijnlijk zijn tienerjaren niet zou overleven, de levensverwachting van kleine mensen was in de jaren 30 nog erg laag. Maar hij heeft het zó goed gedaan en over de hele wereld talloze mensen vermaakt, daar kunnen we alleen maar erg trots op zijn."

R2-D2

Baker werd in 1977 plotsklaps wereldberoemd door de eerste Star wars film, waarin hij R2-D2, de astromechdroid van prinses Leia speelt. Baker paste gezien zijn lengte, 1 meter 12, precies in de "vuilnisemmer met lampjes". Uiteindelijk zou hij de rol in zeven Star wars films voor zijn rekening nemen. Samen met collega Anthony Daniels, die gestalte gaf aan de nerveuze C-3PO was Baker een van de meest geliefde acteurs uit de filmreeks. 

Meer over