Sylvana Simons dient Johan Derksen van repliek in brief

25 oktober 2016 16:47 | actualiteiten | Door Televizier

Sylvana Simons heeft Johan Derksen een open brief gestuurd waarin ze hem seksistisch en racistisch noemt en hem uitnodigt voor een dagje DENK.

„Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega's”, zegt Sylvana Simons in een reactie op de opmerking van Johan Derksen die in Voetbal Inside zei dat Sylvana vast zo trots als een aapje rondloopt nu Zwarte Piet verdwijnt bij RTL.

Dat is helemaal niet zo volgens de geĆ«ngageerde policita. „Hoe eervol ik het ook vind om van jou, juist als vrouw en zwart, zoveel krediet te krijgen voor zo'n belangrijke koerswijziging van een groot mediabedrijf, gebiedt de waarheid mij bescheidenheid te betrachten en je te wijzen op zovele anderen die wat mij betreft veel meer eer verdienen.” Sylvana noemt onder meer Sunny Bergman, Erik van Muiswinkel, Anousha Nzume en Peter R. de Vries.

Groots en marginaal

Ze vindt dat het besluit van RTL om Zwarte Piet te vermoorden aan de ene kant groots is, maar aan de andere kant ook helemaal niet: „Groots, omdat het een belangrijk signaal uitzendt naar alle Nederlanders. Marginaal, omdat het waarborgen van de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen niet (enkel) kan worden overgelaten aan 'de samenleving' en commerciĆ«le partijen. Dat blijkt wel uit het feit dat datzelfde bedrijf het blijkbaar prima vindt dat jij uitspraken doet die haaks staan op wat RTL met dit besluit wenst uit te stralen.”

Braaf zwart meisje

Sylvana eindigt de brief, die ze aan Nu.nl en het ANP stuurde met een uitnodiging aan Derksen om een dagje mee te lopen met haar politieke partij DENK. „Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe 'eng' we nou eigenlijk zijn. Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen. Hoewel ik denk dat je liever een sigaar hebt. Geen probleem. Gaan we regelen.”

Meer over