Sylvana Simons strijdt tegen racisme in DWDD

19 mei 2015 09:55 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot DWDD

In DWDD greep tafeldame Sylvana Simons vorige week in toen gast Martin Simek de term 'zwartjes' gebruikte. Maandagavond kwam Sylvana erop terug.

Sylvana Simons kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen toen ze vorige week in DWDD aan Martin Simek vroeg waarom hij de term 'zwartjes' gebruikte. Twitteraars vonden dat ze overdreef en een goed verhaal onderbrak voor iets wat geen issue was. "Het is te makkelijk om het weg te wuiven," reageerde Sylvana maandagavond, opnieuw in DWDD.

'Zwartjes'

"Wat toeneemt is de overtuiging dat we het allemaal maar moeten kunnen zeggen," aldus Sylvana over het gebruik van de term 'zwartjes' voor de vluchtelingen. "Het raakt mij persoonlijk niet zo erg, ik ben natuurlijk een mondige vrouw, maar er zijn heel veel mensen die niet de kans hebben om hun mond open te doen." Daarom wil Sylvana de discussie aangaan.

Valkuil

"We hebben onszelf altijd verteld dat we zo tolerant zijn," zegt de vaste DWDD-gast, "en dat is de valkuil waar we nu in vallen. Vandaag zei nog iemand tegen me: wat zeur je nou, er worden hier toch geen zwarten neergeschoten? Alsof dat de maatstaf is! Er worden hier wel mensen banen ontzegd. Er worden hier ook mensen gemisrepresenteerd."

Racisme

Racisme moet besproken worden, legt ze uit. "Het is te makkelijk om te zeggen: we doen net alsof het er niet is en dan gaat het vanzelf weg. Dat zouden we ook niet doen als mensen continu en stelselmatig zouden praten over ‘mongooltjes’ en ‘poten’. Daar maken we ons allemaal druk om, ik ook. Waarom in dit specifieke geval niet?"

Excuus

"Waarom is het net alsof er in het geval van racisme altijd een excuus is?" vervolgt Sylvana. "Bij Martin Simek zeiden mensen: hij mag dat zeggen, want hij heeft een zwarte vrouw. Maar als hij een zwarte vrouw heeft, vind ik het juist des te vreemder dat hij dat zegt. Voor sommige dingen is nooit een excuus."

Bekijk Sylvana's pleidooi hieronder:

Meer over