Bijzonder

Talkshow Sophie & Jeroen maakt special met Holocaustoverlever Elly Vleeschhouwer-Blocq

30 mei 2024 10:51 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© Annemieke van der togt
Aanstaande zaterdag is er een extra uitzending van Sophie & Jeroen op televisie te zien. En dat is er niet zomaar een, maar een special waarin Jeroen Pauw een uur lang in gesprek gaat met de 99-jarige Holocaustoverlever Elly Vleeschhouwer-Blocq.

Special

Elly Vleeschhouwer-Blocq was slechts 15 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze kan nog steeds vertellen over de verschrikkelijke omstandigheden in kamp Vught en Auschwitz. In het interview gaat het over haar strijd om te overleven, de rol van Philips bij de bescherming van Joodse Nederlanders en haar liefde voor haar man Wim. Ook wordt er gesproken over de huidige spanningen in de samenleving.

Dat Elly de verschrikkingen van deze oorlog zo goed kan navertellen is bijzonder, want 79 jaar na de bevrijding zijn er maar weinig mensen die kunnen vertellen wat ze zelf hebben meegemaakt tijdens deze verschrikkelijke periode.

Andere gasten

Naast Holocaustoverlever Elly Vleeschhouwer-Blocq zijn ook schrijfster Femmetje de Wind en kleindochter Chaja te gast. De Wind schreef eerder een historische roman over het verhaal van Vleeschhouwer-Blocq. De muziek wordt in de special verzorgd door Ruben Hein. 

De special Sophie & Jeroen: Elly Vleeschhouwer-Blocq is op zaterdag 1 juni om 19.05 uur bij BNNVARA op NPO 1 te zien. Dit is dan ook meteen de laatste uitzending van talkshow. De twee presentatoren zijn in september terug op de buis met een nieuwe talkshow op de late avond.

Meer over