Talkshowkoning David Letterman stopt na 33 jaar

20 mei 2015 11:32 | actualiteiten | Door Televizier

De Amerikaanse talkshowhost David Letterman neemt woensdagavond afscheid van zijn Late Show. Na 33 jaar is dat het einde van een tijdperk.

David Letterman stopt na 33 jaar met zijn latenightshow. Woensdagavond is de laatste aflevering van The Late Show With David Letterman op de buis bij de Amerikaanse zender CBS. Het talkshowicoon wordt opgevolgd door Stephen Colbert.

Veteranen

Letterman kondigde zijn afscheid al meer dan een jaar geleden aan. Hij presenteerde sinds 1993 The Late Show voor CBS en maakte daarvoor al een soortgelijk programma bij NBC. Met zijn vertrek komt er een einde aan een 'generatie' tv-veteranen in Amerika: vorig jaar ging Lettermans grote concurrent Jay Leno al met pensioen, die werd opgevolgd door Jimmy Fallon.

Concurrentie

"Toen Jay er nog was, had ik een gelijke," zei Letterman eerder. "We waren allebei twee oude grijze mannen in een pak. Dat was eerlijke concurrentie. Maar je kan mij niet vergelijken met jongere presentatoren als Jimmy Fallon of Jimmy Kimmel. In tegenstelling tot de Jimmy's kan ik niet zingen en dansen en ik weet helemaal niks van social media." Die Jimmy's zijn bij het jongere tv-publiek dan ook een stuk populairder.

Stephen Colbert

Logisch dus dat CBS als opvolger voor een jongere talkshowhost kiest: Stephen Colbert, die tot nu toe het satirische The Colbert Report presenteerde voor Comedy Central. In die show speelt hij een typetje, een zeer conservatieve journalist, bedoeld als parodie op conservatie-rechtse nieuwsprogramma's van bijvoorbeeld de zender Fox. In de Late Show is het de bedoeling dat Colbert zichzelf wordt.

Lees ook:
David Letterman laat zien waarom hij met pensioen gaat

Meer over