'Tegen elke vorm van racisme'

Talpa reageert toch op VI-rel

11 april 2024 14:29 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Still KIJK.nl

Talpa Network heeft twee dagen na de opmerkingen van Johan Derksen in Vandaag Inside toch gereageerd op het voorval in de uitzending dinsdag. Johan deed in de uitzending uitspraken over politicus Habtamu de Hoop die veel stof deed opwaaien. De woorden van de analist racistisch zouden zijn.

Talpa laat donderdag weten 'tegen elke vorm van racisme' te zijn. 

Reactie

"Vandaag Inside is een programma waarin de presentatoren en hun gasten een grote mate van redactionele vrijheid hebben om hun persoonlijke mening naar voren te brengen en uitspraken te doen. Dat doen zij in de setting van een livetalkshow, waarbij de inhoud niet van tevoren wordt afgestemd of gerepeteerd", begint Talpa. "De gespreksonderwerpen zijn altijd geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Dat is de kracht en de kwetsbaarheid van deze formule."

Livetalkshow

Talpa is zich ervan bewust dat er met regelmaat uitspraken worden gedaan waarop reacties ontstaan. "Deze reacties worden dan vaak de volgende uitzending(en) besproken en door de heren of hun gasten van commentaar voorzien en/of van meerdere kanten belicht. Dat is ook gisteren het geval geweest. Talpa Network heeft er om deze reden voor gekozen de uitzending van woensdagavond af te wachten en niet direct te reageren. Het spreekt voor zich dat ook wij tegen elke vorm van racisme zijn."

Ophef

De uitspraak waarop veel gereageerd wordt, is dat Johan beweerde dat Habtamu volgens hem geen Fries is. Habtamu werd geboren in Ethiopië en groeide op in Friesland. Habtamu doet geen aangifte wegens racisme, werd donderdag bekend. Vanuit Johan komen er in ieder geval geen excuses.

Of Talpa nog met Johan in gesprek is gegaan, is niet bekend. 

Meer over