Sterke banden opgebouwd

Team Over Mijn Lijk volgt samen rouwtherapie

1 januari 2024 11:22 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© SkyHighTV/BNNVARA
Bij de heftige verhalen die voorbij komen in Over Mijn Lijk vraag je je misschien soms af hoe het is om dat te maken. Regisseur Robin Boudestein doet nu een boekje open over hoe dat gaat. Samen met Tim Hofman en de rest van het team volgt hij jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn en in hun laatste fase van het leven nog alles eruit proberen te halen.

Robin ging in gesprek met Veronica Superguide over het in 2020 Televizier-Ring winnende programma Over Mijn Lijk

Tranen

De regisseur vertelt dat er regelmatig traantjes worden weggepinkt. In korte tijd wordt er met de jongeren een sterke band opgebouwd. Zo ook in het nieuwe seizoen waarin Zoë, Jeffrey, Jegor, Eva en Maaike gevolgd worden. Zij krijgen respectievelijk de diagnose uitgezaaide botkanker, uitgezaaide darmkanker, een hersentumor, uitgezaaide longkanker en uitgezaaide melanoomkanker. 

Uitzonderlijk

Robin omschrijft dat hij vindt dat Tim de presentatie van het programma 'uitzonderlijk' presenteert. Hij heeft volgens hem een goede observatie en eigenzinnige opmerkingen. "Een mooi voorbeeld daarvan is het interview met de inmiddels overleden Zoë. Zij was dusdanig slecht in orde dat we ons op voorhand wapenden en naar elkaar uitspraken: dit zou weleens een sterfscène kunnen worden", vertelt Robin.

Olifant

Tim besluit om er geen olifant in de kamer van te maken en merkt meteen dat Zoë er bij binnenkomst juist goed uitziet. "Tim benoemde dat direct: 'Je ziet er beter uit dan verwacht!' Daar werd hard om gelachen en zo werd er ondanks de vreselijke situatie toch meteen sfeer gecreëerd. 

Meeleven

Vanwege de snelle en sterke band die gecreëerd wordt, bezoekt het team ook altijd de begrafenissen van mensen die aan Over Mijn Lijk mee hebben gedaan. "We draaien daar dan voor de nabestaanden, als zij dat willen, zodat zij een mooi overzicht van de uitvaart en de sprekers hebben. In de uitzending laten we daar een kort fragment van zien." 

Nazorg

Ook is er voor het team nazorg beschikbaar: "Afgelopen jaar hebben we na twee uitvaarten kort na elkaar, die hard binnenkwamen, met een rouwtherapeut gesproken. Dat doen we dan in groepsverband. We kunnen het goed hendelen, maar het stapelt zich wel op. Dus het is af en toe nodig om daarover te praten." 

Het tiende seizoen van Over Mijn Lijk is vanaf 9 januari te zien op NPO1.

Meer over