Provinciale Statenverkiezingen en waterschappen

Televisiesterren bij de stembus: déze BN'ers brachten hun stem al uit

15 maart 2023 15:29 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© Tom Cornelissen
Vandaag gaan Nederlanders massaal naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Ook de bekende Nederlanders reizen af naar stembureaus om hun stem uit te brengen.

Welke televisiesterren al gestemd hebben? Hieronder vind je een overzicht.

Floortje Dessing

Presentatrice Floortje Dessing laat via Instagram weten dat ze al gestemd heeft. Op haar account deelt ze een foto van zichzelf bij het stembureau. ''.. Even braaf gaan stemmen bij mij in de straat (...peins er niet over om dat te skippen: net iets teveel landen bezocht waar stemmen een luxe is waar ze alleen maar van dromen..)'', schrijft ze bij haar post.

Jan Versteegh

Jan Versteegh, presentator van het programma Lingo, is ook al naar de stembus geweest. Dat laat hij zijn volgers weten via een een foto van zichzelf bij een stembureau. ''Stemmen. Mooi man.'', schrijft hij erbij.

Splinter Chabot

Programmamaker Splinter Chabot, onder meer bekend van zijn talkshow SPLNTR!, deelt op Instagram een fleurige foto van zichzelf met zijn stempassen.

''De enige dag in het jaar dat je wel binnen de lijntjes moet kleuren (van het stemrondje) - ga stemmen vandaag lieve mensen! Stem boven, onder, links, rechts: wat je wilt, maar ga het doen (en denk een beetje aan de medemens en de planeet als je in dat hokje staat)!' schrijft hij bij zijn bericht op Instagram. ''Dat we mogen stemmen is bijzonder. Op heel veel plekken in de wereld mag je je mening niet geven, of heeft het grote consequenties. Dus maak gebruik van de vrijheid die je hebt'', vervolgt hij zijn post.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Splinter (@splinterchabot)

Instagram Stories

Diverse televisiesterren hebben via Instagram Stories gedeeld dat zij gestemd hebben. Zo laat ook BOOS-presentator Tim Hofman weten zijn stem uitgebracht te hebben vandaag. In zijn Instagram Stories deelt hij een foto bij het stembureau met daarbij de tekst: 'ga ook!'. Geraldine Kemper deelt in haar Stories een foto van een stembureau in Amsterdam: ''Mooie dag om te stemmen''.

Robbert Rodenburg, die een Televizier-Ster Online Videoserie met zijn interviewprogramma Open Kaart won, deelt in zijn stories een video over het stemmen vandaag. ''Lieve mensen, ga alsjeblieft stemmen vandaag'', schrijft hij erbij. De video is hieronder te bekijken.

Verkiezingsuitzendingen

Om 20.30 uur beginnen de speciale, rechtstreekse verkiezingsuitzendingen op televisie. Het verslag van de verkiezingen, Nederland kiest: De uitslagen is dan op NPO 1 te zien. De hele avond zijn de uitslagen en prognoses te zien van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen

In het programma spreken Rob Trip en Simone Weimand met politiek duiders en schakelen zij regelmatig met verslaggevers. Om 21:00 uur is er een exitpoll met daarin de uitslagen in Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. Daarna volgen de eerste echte uitslagen, vaak eerst van de kleinere gemeentes in ons land. Malou Peter brengt het in beeld via het uitslagenbord.

Ook Arjen Lubach zendt voor het eerst een live-uitzending uit, die helemaal in het teken staat van de Provinciale Statenverkiezingen. De show van Lubach begint vanavond iets na 22:00 uur op NPO 3. In deze bijzondere aflevering reageert Lubach met zijn team op de eerste exitpolls die binnenkomen. 

Meer over