Terminaal zieke Mark Bos neemt afscheid in RTL Late Night

23 april 2015 11:33 | actualiteiten | Door Televizier

© YouTube/MAX

Woensdag meldde oud-Editie NL-verslaggever Mark Bos op zijn Facebookpagina in een emotionele post dat zijn einde nadert. Vanavond is hij te gast in  RTL Late Night.

Mark Bos heeft uitgezaaide prostaatkanker en is uitbehandeld. Op zijn Facebook-pagina vertelt hij dat het over en uit is voor hem. „Ja, het gaat heel slecht en mijn artsen geven mij nog een paar dagen tot hooguit enkele weken. Mijn vrienden, het einde is nabij", vertelt Mark in een openhartig en emotioneel verhaal op Facebook.

Retour Hemel

Mark maakte vorig jaar de indrukwekkende documentaire Retour Hemel over zijn ziekte en zijn zoektocht naar alternatieve geneeswijzen. Toen was hij nog vol hoop, maar die moet hij nu laten varen. „De afgelopen weken heeft mijn lichaam er in een niet bij te benen tempo de brui aan gegeven. Vijf maanden geleden liep ik nog de marathon van New York in vijf uur (ja die tijd moest ik er toch even bij zetten), nu zit ik in een rolstoel, weeg naar schatting 115 kilo door het vocht wat ik vasthoud omdat mijn lever bijna op is, zie ik dubbel, moet drie keer per dag mijn suiker geprikt worden, word ik gewassen en heb anderen nodig bij bijna elke handeling die ik doe.”

Chemo

In februari kreeg hij van zijn behandelend arts te horen dat hij meteen aan de chemo moest, maar die kuren sloegen niet aan. Nu is Mark begonnan aan zijn laatste dagen: „heb eraan moeten wennen dat ik gewassen en verzorgd word door mijn zwager en beste vriend, moet ’s ochtends uit bed gehesen worden, heb begin deze week gehoord dat ik nog zo’n tien dagen goed mijn verhaal zou kunnen doen… mijn laatste dagen dus.”

Missie

Maar Mark heeft nog een missie, hij wil de patiënt een stem geven. Volgens Mark luisteren artsen niet altijd goed en krijgen patiënten lang niet altijd de beste behandeling. Daar wil hij in RTL Late Night nog een keer aandacht voor vragen. „Ik sta met de laatste energie die ik in mijn lijf heb op om morgenavond (donderdag 23 april) mijn verhaal te doen in RTL Late Night. Ik heb een ideetje, ik heb een verhaal van de afgelopen weken en een idee hoe we de kankerwereld misschien kunnen kietelen en veranderen. Vlak voor mijn dood mag ik dat vertellen. Dat vind ik alle energie waard die ik nog in me heb, waar andere die misschien besteden aan hun afscheid. Ik probeer beide te doen.”

Mark werkt ook nog aan een vervolg op zijn documentaire, Retour Hemel 2, maar die film zal hij hoogstwaarschijnlijk niet zelf af kunnen maken.

Lees ook:
Mark Bos wil dat kankerpatiënten een stem krijgen en zich laten zien.

Meer over