Thomas Erdbrink kijkt uit naar Dyab Abou Jahjah in Zomergasten

27 juli 2016 15:45 | actualiteiten | Door Televizier

© VPRO

De kersverse Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink krijgt een lastige eerste aflevering, want de keuze voor gast Dyab Abou Jahjah oogst de nodige kritiek. "Hoewel ik andere ideeën heb dan hij, zie ik uit naar het gesprek."

Dyab Abou Jahjah heeft radicale ideeën over Israël en het jodendom en wordt in de joodse gemeenschap wel gezien als antisemiet. Erdbrink moest dus wel even nadenken over Abou Jahjah als eerste gast, vertelde hij op Radio 1. "Natuurlijk. Ik denk dat je over alle gasten moet nadenken, maar natuurlijk ook over hem."

Open gesprek

Toch zei Erdbrink 'ja', want hij vindt dat een gesprek met Abou Jahjah interessant is. "Ik denk dat Zomergasten bij uitstek een programma is om ook een andere mening te leren kennen. En daarna is het aan de kijker zelf om te kijken wat hij of zij van die mening vindt." De presentator denkt niet dat hij alle kritiek kan pareren. "Ik kan alleen proberen om een zo eerlijk en open mogelijk gesprek te voeren."

Zenuwachtig

Erdbrink is nerveus voor zijn debuut bij Zomergasten. "Ik zou absoluut niet goed snik zijn als ik niet zenuwachtig was voor een programma als Zomergasten. Ik ben correspondent in Iran, ik ben geen presentator, ik ben een journalist. En ik ga nu zes mensen interviewen, zes zondagen lang, drie uur lang live. Dat heb ik nog nooit gedaan."

WhatsApp

De correspondent heeft de voorbereidingen voor Zomergasten gedaan vanuit Iran. Voor het overleg met de redactie had hij een heel handige manier: whatsappen. "Je kan daar ook mee bellen, dus dat werkt perfect", lacht 'onze man in Teheran'. "Ik belde drie, vier keer per dag met de eindredacteur Jurgen van Uden. Dan spraken we eerst over de gasten, en later over de onderwerpen. Zo kom je je dagen wel door."

Meer over