Nos(how)

Onzeker of Tom Egbers zondag Studio Sport presenteert na ontluisterend Volkskrant-artikel

11 maart 2023 10:12 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Tom Egbers (65) wordt beschuldigd van intimidatie en pestgedrag én erkent in 2005 een affaire te hebben gehad met een destijds 22-jarige stagiaire op de redactie van NOS Sport. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de misstanden op de werkvloer van de redactie. De grote vraag is nu of Egbers zijn presentatierol bij de publieke omroep (tijdelijk) neerlegt.

De directie van NOS houdt vandaag een spoedoverleg, meldt ADNOS schrijft vrijdagavond dat woordvoerder Koen Adriaanse het desgevraagd nog 'in het midden laat' of Tom Egbers dit weekend NOS Studio Sport Eredivisie presenteert. In Vandaag Inside voorspellen ze vrijdagavond dat Tom afwezig zal zijn."Het lijkt me voor hemzelf ook niet prettig om komende zondag de samenvattingen te gaan doen. Ik zou eventjes pas op de plaats maken", zegt Hélene Hendriks. Johan Derksen stemt daarmee in. "Tom Egbers heeft een onmogelijke situatie gecreëerd. Ook naar zijn echtgenote toe. Die zit voor aap, als je die oude beelden van haar ziet. Tom heeft haar voor lul gezet, die zit in een heel moeilijke situatie."

Affaire Tom Egbers 

In het Volkskrant-artikel, waarvoor de krant met 32 (oud-)medewerkers van NOS Sport sprak, vertelt een voormalige stagiaire over de avances die de getrouwde Egbers, toen eind 40, naar haar maakte. Ze spreekt van 'talloze sms'jes', mails en belletjes midden in de nacht. Uiteindelijk zoenden ze een aantal keer, maar daar bleef het bij. De vrouw van Tom, Janke Dekker, kreeg er lucht van en benaderde de stagiaire. Nadat zij de affaire toegaf, escaleerde de situatie volgens haar. Medewerkers zouden hebben gezien hoe Tom haar regelmatig pest, intimideert en een handgebaar maken alsof hij iemands keel doorsneed als zij langsliep. Na melding bij de hoofdredactie over het gedrag van Egbers, werd beloofd met hem te praten en haar geadviseerd om naar de politie te stappen als het gedrag aanhield. Omdat dat gedrag doorging, besloot de stagiaire te vertrekken.

Reactie Tom Egbers

Tom geeft in een reactie op de Volkskrant aan dat het volgens hem anders is gelopen. Zo zij hij zelf naar de hoofdredactie zijn gestapt om zijn relatie met de jonge medewerker te melden. De presentator geeft aan spijt te hebben van de affaire. "Onze relatie als zodanig betreur ik nu, vele jaren later, zeer zeker. Vanwege het verdriet dat ik er in mijn privéleven mee heb veroorzaakt. Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar."

Janke Dekker bij MORES

Dat Toms vrouw, Janke Dekker, de voorzitter is van MORES, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in onder meer de televisiesector, is in deze context uiterst ongelukkig. In januari gaf zij op NPO Radio 1 nog te kennen dat ze direct zou aftreden als er meldingen komen die over haarzelf of familieleden gaan. "De reputatie van het meldpunt staat altijd voorop", zei Janke. "Er kunnen ook klachten over mijzelf komen. Als het er maar eentje is die naar buiten komt, dan word ik daarop aangesproken en treed ik af." Het lijkt erop dat Janke deze belofte niet nakomt. Momenteel is de vrouw van Tom Egbers even niet werkzaam bij MORES wegens andere werkzaamheden, maar is het de bedoeling dat vanaf april gewoon weer de voorzitter en het gezicht van MORES is, laat MORES-bestuurslid Amber de Vente vrijdag weten aan het ANP.

Meer over