Toppers benaderd voor Eurovisie Songfestival omkoping

Een Oost-Europese partij heeft de Toppers in 2009 aangeboden tegen betaling de televoting stemmen van het Songfestival te manipuleren.

Reportageprogramma Brandpunt doet vanavond deze onthulling uit de doeken in haar uitzending om 20.25 uur op NPO 2.

SMS-bombardementen

Vlak voor vertrek kreeg de manager van de Toppers, Benno de Leeuw, bericht van een onbekende man die voorstelt af te spreken om hem een aanbod te doen. De Oost-Europeaan heeft een systeem waarmee, tegen betaling, in verschillende landen het stemgedrag tijdens het Eurovisie Songfestival gemanipuleerd kan worden met SMS-bombardementen.

Miljoenen

De Leeuw was geintrigeerd door de ingenieuze wijze waarop de bombardementen ingezet worden.: "Ik dacht letterlijk van; hé! Dat zou best eens kunnen.” Maar dergelijke fraude zou niet goedkoop zijn: "Je praat over een wereldwijd evenement; dan denk ik dat je over luttele miljoenen praat.”

Niet besproken

Uiteindelijk besluit De Leeuw het aanbod af te slaan en bespreekt het niet eens met de Toppers, al herinneren Gordon en Jeroen van der Boom zich dat het wel lacherig de revue is gepasseerd. "We hebben dat eigenlijk gelijk van tafel geveegd, we hebben daar niks mee gedaan. Ik kan mij ook niet voorstellen dat dat werkt", aldus Van der Boom.

Albanië

Uiteindelijk sneuvelden de Toppers in Moskou in de tweede halve finale met slechts elf punten. Tien van Albanië, de laatste van Denemarken.

Meer over:

Reageren