TV-legende Mies Bouwman (88) overleden

26 februari 2018 18:48 | actualiteiten | Door Televizier

© EVA media/Fred de Groot

Mies Bouwman is op 88-jarige leeftijd thuis overleden. Zoon Joost Timp maakte het nieuws op verzoek van Mies zelf bekend via DWDD.

Mies (op de foto met Paul de Leeuw) kampte vorig jaar met een longontsteking en volgens haar zoon voelde ze zich de laatste weken wat grieperig. Eind december vierde ze nog groots haar 88ste verjaardag. Bij DWDD vertelde goede vriend Freek de Jonge al het gevoel te hebben dat dit Mies' laatste oudejaarsavond kon zijn.

Open het dorp

Mies Bouwman laat een indrukwekkende staat van dienst achter en geldt als één van de pioniers van de Nederlandse televisie. Ze was de eerste televisie-omroepster en werd bij leven al een legende toen ze in 1963 de 23-uur durende marathon-uitzending Open het dorp presenteerde om fondsen te werven voor gehandicapte jongeren in Arnhem. Met die actie haalde ze een ongelooflijke 50 miljoen gulden op.

Eén van de Acht

Mies stond bekend om haar warme, toegankelijke karakter maar was ook niet wars van controverse. Ze maakte in 1963 met plezier het spraakmakende satirische tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer waarin heel wat heilige huisjes tegen de vlakte gingen. Het leverde haar in 1965 een Gouden Televizier-Ring op. In 1972 won ze met het door haarzelf bedachte Eén van de acht opnieuw een Gouden Televizier-Ring, de spelshow waarin ze de memorabele woorden 'Licht uit, spot aan' sprak. Later maakte ze nog In de hoofdrol, ook dat programma won een Gouden Televizier-Ring in 1987. Met al die programma's verdiende ze de eretitel Koningin van de televisie. Toen Mies 80 werd, ontving ze de speciale Gouden Televizier-Ring Oeuvre-Ring.

Op de achtergrond

In 1993 stopte Mies met haar televisiewerk. „Ik heb van niets spijt, het waren veertig geweldig jaren”, zei ze daarover. Toch bleef ze van het medium houden dat ze groot had gemaakt. Mies kreeg geregeld bezoek van jongere vakgenoten als Linda de Mol en Chantal Janzen die de kijkbuisveteraan om advies vroegen. Zelfs Mart Smeets is nog bij haar in de leer geweest.

Vorige week was Johnny de Mol nog op bezoek bij Mies.

Leen Timp

Maar als de camera's uit waren, was Mies naast moeder ook "gewoon" mevrouw Timp. Ze trouwde in 1955 met regisseur Leen Timp. Destijds een schande omdat hij al een huwelijk achter de rug had. Maar de liefde hield stand: Leen en Mies waren 58 jaar lang samen tot Timp in 2013 op 92-jarige leeftijd overleed. Daarna werd het leven ondanks haar vier kinderen en 13 kleinkinderen een stuk minder leuk, zo vertelde ze in 2014 aan het AD. „Het leven zonder man is niet bepaald fijn, best eenzaam. Niet prettig! We zijn ook zó lang samen geweest. Nooit zal de grote leegte die hij achterliet wennen.”

Meer over