Onverwacht hartfalen

TV-maker Han Peekel (75) overleden

13 december 2022 23:40 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

Han Peekel is niet meer. De programmamaker en tv-presentator is onverwacht op zijn vakantieadres in Bali bezweken aan de gevolgen van hartfalen.

De Telegraaf meldt het overlijden van Han Peekel bij monde van zijn dochter Cato-Margo. 

Radio Veronica

Peekel werd op 6 oktober 1947 geboren in Rotterdam. Hij begon zijn medialoopbaan als zanger van luisterliedjes. Ook zat hij als presentator achter de knoppen bij Radio Veronica. Op latere leeftijd pikte hij zijn oude liefde weer op. Tussen 1997 en 2019 verschenen cd's met (deels) zelfgeschreven nummers.

Wordt vervolgd

Zijn echte roeping vond Peekel bij de televisie. Zowel voor als achter de schermen was hij een vaste waarde. Generaties groeiden met hem op als het gezicht van Wordt vervolgdhet AVRO-kinderprogramma over strips en tekenfilms waar hij als een bont gekleed figuur met eeuwige strik bij leven al uitgroeide tot een culticoon. 

Geschiedkundige

Peekel bleek een passie te hebben voor het maken van levenslopen, terugblikken en necrologieën. In 1977 won hij zelfs een Edison voor Wie in Nederland wil zingen, een kroniek van de kleinkunst. Ook schreef hij boeken over de levens van theatergrootheden als Louis Bandy en Louis Davids.  

TV Monument

Op televisie stond hij de laatste jaren aan de wieg van themakanaal NPO 1 Extra. In samenwerking met Omroep MAX produceerde en presenteerde hij meer dan 120 afleveringen van TV monument waarin hij memorabele makers als André van Duin, Jenny Arean, Joop van den Ende en Liesbeth List bij leven al een eerbetoon brengt. Hij had voor TV Monument het laatste, grote televisie-interview met Peter R. De Vries voordat de misdaadjournalist omkwam.

Hartklachten

Hans dochter Cato-Margo laat aan de Telegraaf weten dat Peekel en zijn oudere zus Mireille enkele dagen geleden naar Bali waren gereisd om de feestdagen te vieren bij zijn dochter Jojanneke. In de badplaats Sanur kreeg hij last van hartklachten. Reanimatiepogingen liepen op niets uit.

Vredig

Cato-Margo verklaart in de krant: "Mijn zusje heeft de camera aangezet en laten zie hoe Han er nu bij ligt. Ze zei het al en het is ook zo: hij heeft gewoon een glimlach om zijn mond. Hij heeft ons heel rustig en tevreden verlaten, en dat ook nog op zijn geliefde Bali. Als het dan tóch moet, dan maar zo!"

Han Peekel is 75 jaar geworden. De programmamaker wordt in Laren begraven in het familiegraf.

Meer over