Niet alleen bij The Voice

Uitkomst The Voice-onderzoek: 'Flirterige, fysieke en knuffelige sfeer' bij het programma

29 maart 2023 12:47 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Talpa/RTL
Veertien maanden na het instellen van het The Voice-onderzoek naar misstanden rondom het programma, is het onderzoek afgerond. Advocatenkantoor Van Doorne ging in opdracht van ITV aan de slag om de zaak te onderzoeken. Daaruit blijkt dat er zeker sprake is geweest van ongepast gedrag bij het programma. Daarnaast is er geen bewijs gevonden dat grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland vóór januari 2022 aan de top van The Voice-producent ITV is gemeld. Niet iedereen durfde er melding van te doen.

Dat blijkt uit het onderzoek dat ITV woensdag gepubliceerd heeft. 

Onderzoek

Advocatenkantoor Van Doorne heeft voor het onderzoek, dat veertien maanden in beslag nam, 62 personen geïnterviewd en heel veel documenten bekeken. Dit zijn meer dan drie miljoen mailtjes en berichtjes. De sfeer wordt als 'flirterig, fysiek en knuffelig' omschreven.

Een kandidaat zegt bijvoorbeeld maandenlang WhatsApp-berichten en verbale opmerkingen te hebben gekregen van seksuele aard. "Zij had het gevoel hier niet onderuit te komen omdat ze meedeed met een talentenjacht die belangrijk was voor haar carrière en ze de betreffende persoon beschouwde als machtig." Overigens omschreven sommige geïnterviewden dat dit niet alleen voor The Voice gold, maar ook voor andere TV-producties.

Ongepast gedrag

Een van de constateringen van Van Doorne is dat er een groot verschil is tussen wat de een normaal vond, en voor de andere veel te ver ging. Waar de een het beschreef als 'deel van de entertainmentsector', vond de ander het 'beschadigend of grensoverschrijdend'. Hoewel sommige geïnterviewden vertelden dat zij de cultuur rond het melden van ongepast gedrag als veilig beschouwden, gaven sommige andere geïnterviewden aan dat zij zich niet veilig hebben gevoeld om ongepast gedrag te melden. Dit had te maken met de hiërarchie of machtige positie van bepaalde personen.

Niet correct gehandeld

Uit het onderzoek blijkt dat na een melding soms een mondelinge waarschuwing werd gegeven, maar daar bleef het bij. Een kandidaat die ook WhatsApp-berichten en verbale opmerkingen kreeg die seksueel getint waren maakte hier melding van en kreeg daarna excuses. Ook werd de kandidaat beloofd niet meer in haar eentje in dezelfde ruimte te hoeven zijn.

Alleen bij The Voice of Holland

Volgens het onderzoek is het ongepaste gedrag 'alleen' aan de orde geweest bij The Voice of Holland en niet bij de afsplitsingen The Voice Kids en The Voice Senior tussen 30 april 2015 en 12 januari 2022. 

BOOS

Begin vorig jaar kwamen de misstanden boven tafel door een uitzending van het programma BOOS van Tim Hofman. Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato werden hierin beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Twee weken geleden werd bekend dat het OM de eerste twee vervolgt. De zaak van Marco rondom The Voice werd geseponeerd. 

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS. De onderzoekers benadrukken dat hierin niet de mogelijke strafbare feiten zijn meegenomen die door het OM worden onderzocht, zoals aanranding en verkrachting. 

Excuses

Producent ITV heeft zijn excuses aangeboden aan iedereen die ‘ongepast gedrag’ rond The Voice of Holland heeft ondervonden. Dat laat managing director Lisa Perrin weten in reactie op het woensdag verschenen rapport naar aanleiding van het externe onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne. "Het is onze prioriteit om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden voor iedereen die deelneemt aan, of werkt aan, onze shows en er is bij ITV Studios geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag", reageert Perrin. 

Teleurgesteld

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra vindt de resultaten van het onderzoek 'teleurstellend'. "Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist in wordt geduwd", aldus de advocaat. "Uiteraard is het wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend."

Meer over