Uitvinder Barbapapa overleden

Talus Taylor, een van de bedenkers van de populaire kinderserie Barbapapa, is op 82-jarige leeftijd in Parijs overleden. Taylor bedacht de serie in de jaren zestig met zijn vrouw Annette Tison.

In eerste instantie zag niemand wat in de avonturen van de gekleurde figuren die elke gewenste vorm aan kunnen nemen, tot in 1970 Frank Fehmers Productions in Amsterdam wel brood zag in de roze Barbapapa. Toen was het hek van de dam. De boekenreeks werd in 30 talen vertaald. Je zou dus in zekere zin kunnen zeggen dat Nederland de bakermat is van het Barbapapa-succes.

Suikerspin

Talus Taylor bedacht Barbapapa toen hij met zijn vrouw Annette door Jardin du Luxembourg in Parijs wandelde. Daar hoorde hij een klein kind zorgen om 'Baa, baa, baa'. Toen Taylor zijn echtgenote vroeg wat dat kind in hemelsnaam zei, vertelde Annette dat het om een 'barbe à papa' vroeg, een suikerspin in het Frans.

Barbamama

Evan later tekende Annette een roze figuur, dat het begin van Barbapapa zou worden. Later werd de familie behoorlijk uitgebreid met Barbamama (zwart) en hun zeven kinderen Barbaborre (rood), Barbabee (geel), Barbalala (groen), Barbabella (paars), Barbabientje (oranje) en Barbabob (zwart)

In 1973 verscheen de eerste Barbapapa-animatieserie op televisie die over de hele wereld uitgezonden zou worden. Pas in 2011 verdween Barbapapa van de buis.

Reageren