Hij was hier fantasties

Ursul de Geer (74) overleden

8 december 2020 15:54 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Acteur, programmamaker en regisseur Ursul de Geer is na een lang ziekbed op 74-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam.

Ursuls familie bevestigde zijn overlijden aan het NRC. 

Adelijke roots

Ursul kwam ter wereld in Zeist als zoon van edelman en kunstschilder Louis de Geer en Maria van der Tak. De Geer ging in Amsterdam economie en andragogie studeren, maar werd daar gegrepen door de magie van het studententoneel. Hij bleek een talent voor acteren en regisseren te bezitten. Naast diverse toneelstukken had hij rollen in films als De vierde man en Spetters.

Tis hier fantasties

Maar het grote publiek leerde De Geer kennen door Tis hier fantasieshet eerste echte realityprogramma over Nederlanders op vakantie. Van 1995 tot en met 2001 toerde Ursul iedere zomer langs populaire vakantieoorden om sfeer te proeven, cultuur te snuiven en heel wat schaamteloze beelden vast te leggen.

Ursul en André

De combinatie van de 'keurige meneer' De Geer en losbandige jongeren met meer dan een slok teveel op was een garantie voor gouden kijkcijfers. In die jaren was hij een dankbaar onderwerp van lief bedoelde spot van RTL-collega André van Duin die maar wat graag de draak stak met 'Ursoel'. 

Veelzijdig maker

Ursul bleef na zijn tv-successen zowel actief op het toneel als in films en series. In 2005 begeleidde hij voor Omroep MAX een groep senioren die een toneelstuk instudeerden voor het programma Super senioren, in 2009 trad hij uit zijn comfort zone door mee te doen aan Dancing with the stars waar hij het tot de kwartfinale bracht. Zijn laatste wapenfeiten op tv- en filmgebied waren rolletjes in de serie Danni Lowinski en Bon bini Holland.

Ursul de Geer was al enige tijd ernstig ziek.

Meer over