Hossende bouwvakkers

Veelbesproken WK-spotje Jumbo krijgt plek in collectie Beeld en Geluid

3 november 2022 09:39 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Telegraaf/Jumbo

De omstreden en inmiddels veelbesproken reclame van de Jumbo voor het WK wordt opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Het spotje met hossende bouwvakkers en feestende BN'ers is vanwege veel commotie van de buis gehaald.

Tenminste dat was de bedoeling. De commercial was woensdagavond nog wel op televisie te zien op kanalen als BBC First en Comedy Central.

Belofte

Beloofd was dat het spotje nergens meer te zien zou zijn in de avond, maar dat was dus niet gelukt. "Helaas duurt het bij een kleine groep themazenders, waaronder Comedy Central, iets langer om de commercial uit de programmering te krijgen", reageert Jumbo.

Beeld en Geluid

En nu krijgt de reclame dus wel een plek in Beeld en Geluid. "In principe archiveren wij alle Ster-reclames, tenzij de adverteerder dat niet wil", meldt de woordvoerder. Als een adverteerder dat niet wil, kunnen ze dat aangeven. Volgens Ster heeft Jumbo zich nog niet gemeld.

Commotie

De ellende voor Jumbo begon dinsdagavond toen de spot gelanceerd werd. In de reclame zijn bouwvakkers en BN'ers te zien die de polonaise lopen. En laat het WK-voetbal in Qatar nu net zo gevoelig liggen door de slechte werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions moesten bouwen. Er stierven tijdens de werkzaamheden duizenden arbeiders. In het spotje zagen we ook bekende zangers als Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit.

Meer over