Overzicht

Vooruitkijken maar: De Avondshow met Arjen Lubach is terug

23 januari 2023 10:00 | actualiteiten | Door Richard Roosenboom

© Merlijn Doomernik

Arjen Lubach is terug op de late avond van NPO 1. In zijn show aandacht voor alles wat speelt in Nederland. Maar er zijn ook onderwerpen die zijn speciale aandacht hebben.

De schaduwkanten van sociale media

Als één Nederlandse presentator tot over de grenzen furore maakt op het internet, dan is het Arjen Lubach wel. Maar dat betekent niet dat hij de ogen sluit voor de schaduwkanten van het web. Met name bij sociale media plaatst hij geregeld kritische kanttekeningen. Zijn term ‘fabeltjesfuik’ voor sturende YouTube-algoritmes haalde zelfs de Dikke van Dale. Vorig jaar legde hij uit hoe verslavend TikTok is, en hoe nietsontziend gezinsvloggers te werk gaan bij hun jacht op views en abonnees. Letterlijk over lijken, bleek in sommige gevallen. Lubach volgt het op de voet.

Complotdenkers

Lubach is kritisch op de machthebbers. Maar als hij ergens een bloedhekel aan heeft, dan zijn het mensen die uitzinnige onzinwetenschap spuien en zo landsbestuur en politici in diskrediet of zelfs gevaar brengen. Afgelopen seizoen was Thierry Baudet daarom aan de beurt in De Avondshow. Lubach bracht ongefilterd in beeld hoe de FvD-politicus Vladimir Poetin een held noemde, de aanslagen op het WTC als nep bestempelde en met droge ogen beweerde dat kwaadaardige reptielen Nederland besturen. Veel woorden maakte Lubach er niet aan vuil, maar zijn gezicht sprak boekdelen.

Vleesindustrie

De vleesindustrie ligt bij (vegetariër) Lubach al sinds Zondag met Lubach onder het vergrootglas. Talloze uitzendingen besteedde hij aan onnodig dierenleed en andere misstanden in de vleessector. Zo legde de presentator vorig jaar bloot dat de Europese Unie maar liefst een kwart miljard euro stak in promotie van vlees. Posters, kookfilmpjes op internet, zelfs een promotiecampagne per bus – de EU trekt alles uit de kast. En dat terwijl de mensen volgens Lubach minder vlees zouden moeten eten. Onder meer vanwege het klimaat, waar diezelfde EU de mond vol van heeft. Ook over dit onderwerp is het laatste woord vermoedelijk nog niet gesproken.

De Avondshow met Arjen Lubach is vanaf 23 januari 2023 weer van maandag t/m donderdag rond 22:10 uur te zien bij VPRO op NPO1.

Meer over