VPRO bezuinigt Daphne Bunskoek weg

Slecht nieuws voor Daphne Bunskoek. Nu ook de VPRO last krijgt van de flinke bezuinigingen, is besloten om haar programma's grotendeels van de buis te halen.

De grote bezuinigingen bij de Publieke Omroepen komen steeds dichterbij. Vanaf 2014 is er minder ruimte voor amusement en human interest bij de publieke zenders. Het jaar daarop zal er nog meer bezuinigd worden. Dit gaat ook de VPRO niet in de koude kleren zitten.

VPRO

Voorlopig moet er in totaal 200 miljoen euro bezuinigd worden bij de NPO. Aan het Parool laat hoofdredacteur televisie van de VPRO Stan van Engelen weten dat dit flink pijn doet: "We redden het niet met de kaasschaaf; daarvoor is de krimp te fors." Dat betekent dat een aantal programma's gaan verdwijnen.

Geen nieuwe premier gezocht

In de eerste plaats zullen de filmfestivals in Rotterdam en Cannes niet meer te zien zijn bij de omroep. Hier deed presentatrice Daphne Bunskoek altijd verslag van. Ook haar programma Premier Gezocht keert niet meer terug: "Een wedstrijd als Premier Gezocht zal de VPRO echt niet meer maken. Dan zenden we liever een wetenschapsprogramma uit. We programmeren liever iets minder en scherper", laat Van Engelen weten.

Labyrinth

Ondanks het feit dat ook programma's als De Slag om Nederland en wetenschapsprogramma Labyrinth gaan verdwijnen, ziet Van Engelen komend jaar niet al te somber tegemoet: "We hebben genoeg nieuwe titels en veel van eigen makelij. Maar helaas zijn de bezuinigingen in 2014 pas het begin en vallen grotere klappen in 2015 en 2016. Dan zullen we meer programma's uit het buitenland moeten aankopen en worden de bezuinigingen echt zichtbaar voor het publiek."

EO

Ook de EO ziet 2016 als het grote doemjaar: "De gevolgen van bezuinigingen op de uitzendschema's zijn schrikbarend. Niemand durft de consequenties onder ogen te zien als de omroepen na 2016 nog eens 100 miljoen extra moeten inleveren. Nederland 3 wordt uitgekleed, er komen meer herhalingen op Nederland 2 en we komen met minder eigen producten", laat directeur Arjan Lock weten.

De EO gaat in ieder geval de programma's Korenslag en Ingang Oost schrappen.

Reageren